LOKMAN HEKİM

Şifalı Bitkiler

Sağlıklı Yaşam

Mineraller

Vitaminler

Hastalıklar

İlk Yardım

sifali bitkiler
-Aslan Pençesi-
(Alchemilla vulgarisi)
Aslanpençesi otu, aslanpençesi bitkisi

Halk dilinde, Şebnemli, Aslanayağı, Tavşanayağı, Hizmetçikız, Kadınmantosu olarak da bilinir. En çok, orman ve yol kıyılarında, bayırlarda, yüksek yerlerdeki nemli çayırlarda ve dağlık bölgelerde yetişir.

Güzel görünümlü, 7-9 parmaklı yapraklarının kenarları dişlidir. Oldukça sağlam olan sapı yüksek değildir ve pek dikkati çekmeyen sarımsı yeşil yaprakları özellikle Mayıstan Hazirana kadar ve daha sonrada görülebilir.

Bitki çiçek açma zamanında tümüyle, daha sonra ise yalnızca yapraklar olarak toplanır ve gölgede kurutulur.

-Özellikle kadın hastalıklarında kullanılır. Adet görme düzensizlikleri, rahim (dölyatağı) akıntısı, sancıları ve menopoz çağındaki rahatsızlıklarda, rahatlatıcı etkisinin yansıra, ergenliğe geçişte de Civanperçemi ile (yarı yarıya) karıştırılarak kullanıldığında, adet görmeyi düzene sokar, âdetin başlamasını sağlar.

-Gebelikte baş dönmesini gidermek için kullanılır. El-ayak ve Vajinal banyolarda, bir litre suya iki avuç Aslanpençesi konarak kaynatılır.

-Kırıklarda, kangrenler de, yara ateşlenmesin de, apseli yaralara ve çıbanlara karşı toplatıcı ve iyileştirici etkisi vardır. Çayı içildiği gibi, ezilerek dıştan kullanılır.

-Kanama durdurucu olarakta kullanılır. Lapası her 10 dakikada bir kanayan yere ve yaralara uygulanır.

-Kalp güçlendirici, skleroz (organ sertleşmesi)da iyi bir yardımcıdır. Kuvvetlendirici, peklik verici olarak ta kullanılır.

-Kas ve organ yorgunluklarında, kas erimelerinde, kansızlık durumlarında Aslanpençesi Çobançantası ile birlikte kullanıldığında önemli faydalar sağlarlar.

-Diş çekimlerinden sonra Aslanpençesi çayı ve gargarasıyla yaranın iyileşmesine katkıda bulunulur.

-Düşük yapmaya yatkın kadınların rahim (dölyatağı) gevşekliğinde, dölyatağı kasları yorgunluğunda, ceninin dölyatağındaki durumunu sağlamlaştırmakta veya zor doğum yapanlarda, doğum yaralanmalarında Aslanpençesi iyi bir yardımcıdır. Bu durumdaki kadınlar, üçüncü aydan sonra Aslanpençesi çayı içmelidirler. Her lohusa kadın 8-10 gün boyunca bu çaydan bolca içmelidir.

-Rahim sarkmalarında (Prolapsus) ve fıtıklarda Çobançantası ile birlikte kullanılmalıdır. Elden geldiğince yeni toplanmış Aslanpençesinden yapılmış çaydan dört fincan içilmelidir. Çobançantası tentürü ile masaj yapılır.( Bkz. Çobançantası kullanım bölümü).

-Prolapsus da Masaja vulvanın üstünden başlayarak, yukarı doğru çıkılmalıdır. Aynı zamanda Civanperçemi oturma banyoları da ( Bir banyo için 100gr bitki. Banyo suyu tekrar ısıtılarak iki kere daha kullanıldığı için, haftada üç banyo) yapılmalıdır.

-Saralılarda, kasları gelişmeyen çocuklar da, çayı içirilmelidir. Güçsüz çocukların banyo sularına Aslanpençesi kaynatma suyu karıştırılır. Bir banyo için 200 gr bitki kullanılır (Genel bölümde tam banyoya bak).

-Vücutta yağ birikimine karşı başarıyla kullanılır. İdrar söktürücü etkisiyle, vücutta fazla su birikmesini önler. Bunun için, yüksek yerlerde yetişen Aslanpençesi'nin yapraklarının altı parlak gümüş renginde olanı tercih edilir. Bir litre kaynar suya bir tutam Aslanpençesi atılarak demlenir, yemek aralarında günde 3 fincan çay uygundur.

-Şeker hastalığı olanlar sık sık içmelidir. Şeker oranının yükselmesini önler. Uyku düzensizliği çekenlere yardımcıdır. Sindirim sistemi bozukluğunu giderir.

-Göz hastalıklarına, konjektivite iyi gelir. Bir litre suya 50 gr aslanpençesi konulup kaynatılarak kullanılır.

-Yarım baş ağrısı ve soğuk algınlığına bağlı ateşte; 50 gr Aslanpençesi yaprağı 1litre suda birkaç taşım kaynatılır, süzülür. Bu çaydan her yemek öncesi aç karnına birer çorba kaşığı içilir.

-Bir insan hasta olduğunda iki avuç dolusu Aslanpençesi'ni bir litre suya atıp, suyu içinde katı bir yumurta pişecek kadar kaynattıktan sonra içmelidir.

- Kullanım Şekilleri -

-Çay hazırlamak: Bir çay fincanı suya bir çay kaşığı bitki, yalnızca haşlanır ve demlenmesi için kısa bir süre beklenir.

Bitki kompresi: Yeterince taze bitki iyice yıkanır, bir tahta torbanın üstünde kalın oklava ile iyice ezilir. Ve hasta bölgeye uygulanır.

Banyo katkısı: Bir tam banyo için 200gr kurutulmuş veya 5-6 avuç taze bitki, akşamdan soğuk suya yatırılır. Ertesi gün hepsi ısıtılır ve süzülerek banyo suyuna eklenir. ( Bkz. Genel bölümdeki tam banyo)