LOKMAN HEKİM

Şifalı Bitkiler

Sağlıklı Yaşam

Mineraller

Vitaminler

Hastalıklar

İlk Yardım

sifali bitkiler
- Çoban Çantası -
(Capsella bursa-pastoris)
Çoban Çantası

Çantacık, Latinçiçeği, Çobankesesi, Çobantorbası, Rahibeçantası, KuşkuşotuÇoban Çantası otu da denir. Yol kenarlarında, çayırlarda, tarlalarda, hendeklerde, bayırlarda ve sebze bahçelerinde yetişen bu bitki rahatsız edici bir yabani ot olarak bilinir.

Düzensiz dişli yapraklar, Hindibada olduğu gibi açılmış gülü andırır. Boyu 40cm kadar uzar. Çiçeklenme zamanı, Marttan - Kasıma kadardır

Küçük kirli beyaz çiçekleri önce bir üzüm salkımı şeklindeyken daha sonra uzun bir meyve salkımına dönüşür. İncecik saplarının ucunda dokunulduğunda deri hissini veren, küçük kalp biçiminde meyveler yetişir. Tavuklar bu meyveleri yerler. Kar erimeye başlayıp, don olayı sona erdiğinde, Çobançantası yemyeşil olarak ortaya çıkmaya başlar.

-Çobançantası içinde Cholin adlı aktif madde vardır. Cholin tükürüğü fazlalaştırır, barsakların hareketini hızlandırır. Nabzı önce düşürür sonra yükseltir. Tohumları kabızlığı önler. Hoş olmayan kokusu, acı tadı vardır.

-Burun, diş (ruhu), mide, barsak, akciğer (kan tükürmeleri), düzensiz ve fazla adetÇoban Çantası faydaları kanamalarında, günde iki fincan çay kaşık kaşık içilir. Bir litre suya iki avuç taze veya bir avuç kuru bitki atılır ve bir buçuk saat demlenilerek günde 4-5 saat içilirse kanamalara iyi gelir. Burun kanamaları için kaynatılmış bitki suyunun tamponla buruna koyulması faydalıdır. Aynı zamanda bir bardak özsuyu balla karıştırılarak birer saat ara ile azar azar içilir veya buruna tampon yapılır.

-Şiddetli adet kanamalarında, adet tarihinden 8 veya 10 gün önceden başlayarak günde iki fincan bitki çayı içilir. Her fincan için dolu bir çay kaşığı bitki kullanılmalıdır. Ergenlik dönemindeki adet kanamalarını da düzenler. Menopoz döneminde her kadın, dört hafta boyunca günde iki fincan içmeli, üç hafta ara verdikten sonra, dönem dönem yenilemeli.

-Böbrek, idrar yolları kanamalarında, Çobançantası ve Atkuyruğu eşit harmanlanarak günde iki fincan çayı içilir. Çiçekli dalları idrar artırıcıdır. Kum ve taşları düşürür. Kan dolaşımınıÇoban Çantası çayı düzenler. Yüksek ve düşük tansiyonda kullanılabilir.

-Organ ve kas erimelerinde, ince kıyıldıktan sonra, damıtılmış 40 derece konyak içinde 10 gün sıcak bir yerde bekletilen Çobançantası tentürü ile hasta organ günde birkaç kez ovulur ve günde 4 fincan çayı içilir. Ağrı dindiricidir. Basurda lapası kullanılır.

-İç organ kası gevşekliği nedeniyle, barsak düğümlenmesi gibi durumlarda, günde 4 fincan Aslanpençesi çayı içilir, dışardan Çobançantası tentürü ile masaj yapılır. Bu tentürden her fincana 3 damla olmak üzere, Aslanpençesi çayına günde 10 damla katılır.

-Fıtıklarda önce İsveç Şurubu kompresi uygulanır, sonra fıtık bölgesine Çobançantası tentürü sürülür, günde de 4 fincan aslanpençesi çayı içilir. Çalışırken de korse takılır. 10-15 gün boyu devam edilir. Ağrılarda iki sonra geçebilir.

-Rahim ağzı düşmesi veya prolapsus da; günde 4 fincan Aslanpençesi çayı içilir ve dıştan Çobançantası tentürü ile ovalanır. (Ovalama vajinanın üstünden başlayarak dölyatağı bölgesinin üstüne doğru devam etmelidir). Bu tentür taze bitkilerden elde edilmelidir.

-Açık yaralara pansuman yapılır. El-ayak banyolarında antiseptik yıkamalar için kullanılır.

- Kullanım Şekilleri -

Çay hazırlamak: Bir çay kaşığı ince kıyılmış taze bitki bir fincan kaynak suda haşlanır ve demlenmesi için iki dakika bekletilir.

Yarım banyolar: Genel bölümdeki yarım banyolara bakınız.

Buğu kompresi: İki avuç dolusu taze bitki içinde su kaynayan bir kabın üstündeki süzgece koyulur, buğuda pişen bitkiler bir bezin arasına yerleştirilerek hasta bölgeye uygulanır.

Bitki tentürü: Genel bölümdeki tentür bölümüne bakınız. Tentür yapımında taze bitki kullanılmalıdır.