LOKMAN HEKİM

Şifalı Bitkiler

Sağlıklı Yaşam

Mineraller

Vitaminler

Hastalıklar

İlk Yardım

sifali bitkiler
- Çörek Otu -
(Nigella sativa)
Çörek Otu
Çörek otu (Nigella), düğün çiçeğigiller(Ranunculaceae) familyasından yaklaşık Çörek Otu faydaları14 türü kapsayan bir yıllık bitki cinsidir. Tohumları 2–3 mm boyunda 3 yüzeyli mat olmayan siyah renklidir. Çok yağlı bir tohum değildir. Yağ oranı %18'dir.

Türleri;

Yabani çörek otu (Nigella arvensis) Fırıldak çörek otu (Nigella ciliaris) Şam çörek otu (Nigella damascena) İspanya çörek otu (Nigella hispanica) Nigella integrifolia Nigella nigellastrum Sarı çörek otu (Nigella orientalis) Nigella oxpetala Adi çörek otu (Nigella sativa) Nigella segetalis Şam çörekotu, kırk çörekotu. Karamuk, siyah susam ve çörekotu diye de anılır.

Bu bitkinin hastalıklara deva olması, içindeki uçucu yağlar vesilesiyledir. Bunlardaki esas tesirli madde, timokinondur. Bu madde ilk olarak El-Dakhakhani tarafından 1960'ta elde edilmiştir. İçinde, uçucu yağların % 30-40'ını oluşturan timokinona ek olarak, Thymol, p-Cymene, Thujol ve o-Cymene başta olmak üzere, en az 15 farklı madde bulunmaktadır.

Çörek otunun tohumunda takriben %38 oranında karbonhidrat, %21 oranında da albumin, %35 oranında çeşitli yağlar, acı madde, uçucu yağ, saponin, tanen, nigelon (bronşit nöbetlerine karşı), thymochinon(öd söktürücü) içerir. Geri kalan %6 ise, yüzden fazla maddeden oluşur. Bu orana çok değerli olan doymamış yağ asitleri de dahildir. Linolen asidi, alfa linolenasidi ve iç yağı bunlar arasındadır. Eterli yağlar olarak kofur, nigellon, alfa-pinen vb. mevcuttur. Çok az miktarda bazı vitaminler (B1, B2, B6 folasidi niacin), mineraller (demir, kalsiyum, magnezyum, çinko ve selen) ve amino asitleri vardır.

Çörek Otu nasıl yenir

Çörek otu bol miktarda conjuge linoleik asit, thymoquinone, nigellone (dithymoquinone), melanthin, nigilline, damascenine, ve tannin barındıran yağ içerir.

100 gr. çörek otu yağında; -Protein %21 -Yağ, doymuş yağ asitleri %18, doymamış yağ asitleri %82 -Karbonhidrat %35 -Mineraller (kalsiyum, fosfor, selenyum, demir, çinko, bakır) %6-9 Ayrıca çörek otu yağında bol miktarda omega 3, omega 6, B1, B2, B3, B6 ve folik asit bulunmaktadır.

ÇÖREK OTU: "HER HASTALIĞA ŞİFADIR"

Birçok vitamin ve vücuda faydalı molekül ihtiva etmektedir. Bunların içinde thymoquinon ve nigellon bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir. Yapılan araştırmalar; çörek otunun, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve kansere karşı vücudun direncini artırdığını ortaya koymuştur. Bugün Amerika'nın en büyük enstitüsünde görevli Dr. Ahmed el-Kadi ve Dr. Üsame Kandil, ileri safhadaki kanser ve AİDS hastalarına, bala katılmış çörek otu vermektedirler. Çörek otu özü, meme, prostat, cilt kanseri gibi bazı kanser türlerinde, kanser hücrelerinin gelişmesini yavaşlatmayı başarmıştır.

Timokinon, lâboratuvarda doğrudan kanser hücreleri üzerinde denenmiş; meme, akciğer, kalın bağırsak, pankreas ve prostat kanseri, beyin tümörü ve lösemide hücrelerin kontrolsüz çoğalmasını engellediği görülmüştür.

ÇÖREK OTU: KOLON KANSERİNDEN KORUR

Mısır Tanta Üniversitesi'nden araştırmacılar, çörek otunun, kolon kanseri üzerindeki etkisini araştırmışlar, araştırmalarını 2003 Şubatında "Nutr Cancer Dergisi"nde yayınlamışlardır. Araştırmacılar, 45 fareye kolon kanserine yol açan kimyasal madde vermişler, 30 fareye de ağız yoluyla çörekotu yağı içirmişlerdir. Deneyin yapılmasından on dört hafta sonra, çörekotu yağı verilen farelerde kolon, karaciğer veya böbrek üzerinde herhangi bir kanser belirtisi görmemişlerdir.

Kolon Kanseri: 2010 yılında Mısır’da yapılan ve sonuçları National Library of Medicine’da yayınlanan çalışmaya göre çörek otu laboratuvar hayvanlarındaki kolon kanseri hücrelerinin sayısının önemli ölçüde azalmasını sağlamış.

ÇÖREK OTU VE MEME KANSER

Çörek Otu bal neye yarar

A.B.D Jackson Mississipi Üniversitesi'nde yapılan ve "Bio Med Sci Instrum"dergisinde 2003 yılında yayınlanan bir çalışmada; araştırmacılar, çörek otu özü kullanmanın, meme kanseri hücrelerini yavaşlattığını ortaya koymuşlardır. Bu çalışma, bu alanda daha fazla araştırmanın kapısını aralayacak niteliktedir.

BEYİN KANSERİ

Çörek otunda bulunan “thymoquinone” adlı bileşen en ölümcül beyin kanseri türlerinden biri olan “Glioblastoma” nedeniyle gerçekleşen hücre ölümünü yavaşlatıyor. Çörek otu aynı zamanda kurşun zehirlenmesine bağlı olarak beyinde meydana gelen hasarın azaltılması ve geri döndürülmesine yardımcı olur.

ÇÖREK OTU: KARACİĞERİ KORUYOR

Bilindiği üzere çörek otu yağı, karaciğeri, bazı zehirli türlere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Demmam Kral Faysal Üniversitesi'nden Dr. el-Ğâmidî, yaptığı bir çalışmada, çörek otu çözeltisinin, fareler üzerinde karaciğeri, carbon tetrachloride adındaki zehirli maddeye karşı koruduğunu ortaya koymuştur. Çörek otu verilen farelerde, karaciğer enzim düzeyi daha düşük çıkmıştır. Bunun yanında karaciğer dokusu üzerine zehirli maddelerin etkisi ise daha az görülmüştür.

PANKREAS KANSERİ

ÇÖREK OTU: KARACİĞER KANSERİNDEN KORUR

"J. Carcinog"dergisinin 2003 sayısında yayınlanan bir çalışmaya göre; Sri Lanka Kelaniya Üniversitesi uzmanları, karaciğer kanseri oluşturdukları 60 fare üzerinde yaptıkları araştırmada; farelerden bir grubuna çörek otundan bir karışım verilirken, diğer gruba sadece ot verilmiştir. On haftalık izleme sonucunda, deney farelerinde karaciğer dokusunu inceledikten sonra, kanser şiddetinin, çörek otu karışımı ile tedavi edilen farelerde daha az olduğunu ortaya koymuşlardır.

Bir araştırmada serviks (rahim ağzı) kanseri oluşturulmuş farelerde, timokinonun şu an tedavide kullanılan kemoterapi ilâcı sisplatinden daha tesirli olduğu görülmüştür. Başka bir çalışmada ise, timokinon ve kemoterapi ilâçları beraber kullanıldığında pankreas kanserine karşı daha yüksek fayda elde edilmiştir. Bağ dokusu, kemik ve epitelyum dokuyu (Fibrosarkom, osteosarkom, skuamöz) tutan kanserler ile akciğer ve mide kanseri üzerinde yapılan çalışmalarda da timokinonun tedavi edici faydaları gösterilmiştir. Önerilen miktarın üzerinde kullanılmadığı sürece karaciğer fonksiyon testlerini bozmamaktadır.

ÇÖREK OTU VE ŞEKER HASTALIĞI

2003 Aralığında "Tohoku J Exp Med Dergisi"nde yayınlanan bir çalışmada; "Türkiye 100. Yıl Üniversitesi"nden araştırmacılar, şeker hastası 50 fare üzerinde deney yapmışlardır. Fareler, iki gruba ayrılmıştır. Birinci gruba, otuz gün süre ile her gün karın zarından(periton) uçucu çörek otu yağı verilmiştir. Diğer gruba ise çörek otu yağı içermeyen tuzlu bir sıvı verilmiştir

Araştırmacılar, şeker hastalığına yakalanmış farelerde; çörek otu yağının, kanda şeker oranını düşürdüğünü ve insülin miktarını arttırdığını tespit etmişlerdir. Ayrıca çörek otu yağı, insülin salgılanmasından sorumlu pankreastaki beta hücrelerini de harekete geçirip, çoğaltmıştır. Bu da çörek otunun, şeker hastalığının tedavisinde yardımcı olabileceğini ortaya koymaktadır.

Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda çörek otunun özellikle tip 2 diyabet hastalarında kan şekerini dengelediğini ortaya koymaktadır.

-UYARI:
Çörekotu alındıktan yaklaşık 2- saat sonra kan şekerinde düşme olur. Kişi bunu halsizlik şeklinde hisseder. Şeker hastaları insulin ve insulin olmayan ilaç dozlarını ayarlarken dikkatli olmaları gerekir.Yani şeker hastaları çörekotundan hem kısa vadede hemde uzun vadede fayda görürler. Devamlı ceplerinde taşıyabilir ve kan şekerinin yükseldiğini hissedildiğinde bir miktar çiğnenirse kan şekerinin kısa sürede düştüğü görülür.

ÇÖREK OTU VE ALLERJİK HASTALIKLAR

Almanya Berlin Charite Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmaya göre araştırmacılar, alerjik hastalıklara yakalanmış 152 hasta üzerinde bir çalışma yapmışlardır. Bu hastalar, alerjik burun iltihabı, astım ve egzama hastalarıydı. Yapılan çalışma "Tohoku J Exp Med Dergisi"nin 2003 sayısında yayınlanmıştır. Bu alerjik hastalar, çörek otu yağı ihtiva eden kapsüllerden günlük 40- 80 mg. arası verilerek tedavi edilmişlerdir. Alman araştırmacılar, yaptıkları deneyden çörek otu yağının, alerjik hastalıklarda ek bir ilaç olarak etkin olduğu sonucunu çıkarmışlardır.

ÇÖREK OTU VE NEFES DARLIĞI

Senelerden beri çörek otu ilaçları, solunum yolu hastalıklarında kullanılmaktadır. Riyad Kral Suud Üniversitesi'nden araştırmacılar, çörek otu yağının, anti enflamatuvar etkisini kobay olarak kullandıkları Hint domuzunun nefes borusu üzerinde araştırmışlardır. Araştırma neticesinde, anti-inflamatuvar etkinin, nefes borusu adaleleri üzerinde gevşetici bir role sahip olduğunu görmüşlerdir. Bu da nefes darlığının tedavisine yardımcı olmaktadır.

Bilindiği üzere çörek otu, ishal ve nefes darlığında uzun senelerden beri kullanılmaktadır. Dr. Cilani, çörek otu özünün, nefes borusunu genişletici ve adalelerini gevşetici etkisini öğrenmek için laboratuvar çalışması yapmıştır. Yapılan çalışma, çörek otu yağının, kalsiyum salgılanmasını engelleyerek, adaleleri gevşetici ve nefes borusunu açıcı bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Çörek otu, solunum yolları iltihabının tedavisinde etkili olmaktadır.

BOĞAZ AĞRISI

Çörek otu çayı akut bademcik iltihabı ve gırtlak dokusunun iltihaplanması nedeniyle görülen boğaz ağrılarına iyi gelir.

ÇÖREK OTU VE MİDE HASTALIKLARI

Çörek otunun, mide zarını koruyucu etkisi bulunmaktadır. Kahire Üniversitesi'nden araştırmacılar, midelerinde yara olan fareler üzerinde çalışmışlardır. Yapılan çalışma, çörek otunun, mide zarını, tahriş edici etkenlerden koruduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

ÇÖREK OTU VE BÖBREK HASTALIKLARI

Ezher Üniversitesi'nden araştırmacılar, çörek otundaki anti enflamatuar özelliğin böbrek rahatsızlığına olan etkisi üzerine bir çalışma yapmışlardır. Çörek otunun böbrekte meydana gelen olumsuz etkileri yavaşlatan antioksidan madde içerdiği görülmüştür. Bu da anti enflamatuar özelliğin böbreği, hasta olmaktan koruyan bir rolünün olduğunu göstermektedir.

ÇÖREK OTU KALP VE DAMARLARI KORUYOR

Bilindiği üzere kanda bulunan homosistein yüksekliği, kalp, beyin ve periferik damarlarda genişleme meydana getirmektedir. Araştırmalar, hastaya vitamin (folikasit, vitamin B6, vitamin B12) verilmesinin kandaki homosistein düzeyini düşürdüğünü göstermiştir. Buradan hareketle, çörek otunun, anti inflamatuar özelliğinin, kanda homosisteini düşürdüğü tespit edilmiştir

Homosistein maddesinin yüksekliği; trigliserit, kolesterol ve vücuda zararlı oksidan maddelerin düzeyinin yükselmesine yol açmaktadır. Araştırmacılar, çörek otu özünün, homosistein düzeyinin yüksekliğine eşlik eden zararlı maddelerin azalmasına yol açtığını görmüşlerdir. Bu, çörek otu yağının homosistein düzeyinin yüksekliği ile ona eşlik eden kan yağlarının yükselmesi neticesinde meydana çıkan zararlı etkilerden, kalbi ve damarları korumasının mümkün olduğu anlamına gelmektedir.

ÇÖREK OTU: ANTİ-OKSİDAN

"J Vet Med Clin Med" dergisinin 2003 Haziran sayısında bir araştırma yayınlandı. Bu çalışmayı yürüten doktorlar, çörek otu yağının, lipid peroxidation düzeyini düşürdüğünü, buna karşılık antioksidan maddelerin arttığını tespit ettiler. "Drug Chem Toxicol" dergisinin 2003 Mayıs sayısında yayınlanan bir başka araştırma; çörek otu yağının, antioksidan madde içerdiğini ortaya koydu.

Antioksidan: Çörek otunun antioksidan etkisi bilimsel araştırmalarla destekleniyor. Zaten kansere karşı önerilmesinin başlıca nedeni olarak bu antioksidan etkisi ve vücutta oksidadif stresi azaltarak kanser oluşumunu önlemesi olarak gösteriliyor. Mevcut kanser için tedavi gören hastalarda ise, kanser tedavisi için uygulanan radyasyon tedavisinin yan etkilerini azalmak için önerilen doğal ürünler arasında yer alıyor.

ÇÖREK OTU VE KOLESTEROL

Kazablanka (Fas) Kral II. Hasan Üniversitesi'nden araştırmacılar, çörek otunun, farelerde kolesterol ve kan şekeri düzeyine olan etkisini araştırdılar. Bu çalışmada; farelere on iki hafta boyunca 1 mg. çörek otu yağı verildi. Yapılan deneyin sonunda, farelerin kanında kolesterolün %15, trigliseritin %22, kan şekerinin %16.5 azaldığı, buna karşılık hemoglobin miktarının %17.5 arttığı görüldü. Bu da bize çörek otu yağının, insanlarda kolesterol ve kan şekeri düzeyini düşürmekte etkin olabileceği izlenimini vermektedir. Fakat bu konuda, insan denekler üzerinde daha fazla laboratuvar çalışması yapmaya ihtiyaç vardır.

Dr. Muhammed Dahâhınî'nin 2000 Eylül'ünde bir Alman dergisinde yayınlanan çalışması, çörekotu yağının, farelerde kolesterol ve trigliserit düzeyini düşürdüğünü ortaya koydu. Kara tanenin kolesterolü düşürdüğü yapılan deneylerle ispatlanırken, tedavi için sabahları aç karnına 9-10 adet çörek otu tohumu veya bir çay kaşığı çörek otu yağı yutulması tavsiye ediliyor

ÇÖREK OTU: TANSİYONU DÜŞÜRÜYOR

Fas Kazablanka'da "Therapi" dergisinde(2000 yılı) yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, günlük olarak 0.6 mg. alınacak çörek otu özünün, idrar söktürdüğünü ve tansiyonu düşürdüğünü tespit ettiler. Çörek otu özü ile tedavi edilen farelerde, tansiyon yüksekliği ortalama olarak %22 oranında düşerken, nidilat hapı verilerek tedavi edilen farelerde %18 oranında düştüğü görüldü. Çörek otu ile tedavi edilen farelerde idrar miktarı da artmıştır.

Çörek otu, 2008 yılında sonuçları yayınlanan bir araştırmada kan basıncını normale döndürmeye yardımcı olan doğal ürünler arasında gösterilmiş. Aynı çalışmaya göre düzenli olarak çörek otu tüketmek kötü kolesterolü düşürürken, damarların temizlenmesine yardımcı olan iyi kolesterolü yükseltiyor. Ancak bu araştırma hafif ve orta dereceli yüksek tansiyon hastaları üzerinde yapılmış. İleri derecede yüksek tansiyon hastalarına etkisi konusunda yapılmış bir araştırma henüz bulunmuyor.

ÇÖREK OTU VE ROMATİZMA

Ağa Han Üniversitesi'nden(Pakistan) araştırmacılar,"Phytother" dergisinin 2003 Eylül sayısında yayınlanan bir çalışmada; aşağıdaki soruyu gündeme getirdiler: Romatizma hastalığına yakalanmış olan kimselerde, mafsal iltihabının hafifletilmesinde, çörek otu ne gibi bir rol oynamaktadır? Araştırmacılar, çörek otu özünün, nitric oxsid üretimini yavaşlattığını tespit etmişlerdir. Belki bu, çörek otunun eklem iltihaplarını hafifletmedeki rolünü açıklayabilir.

Demmam Kral Faysal Üniversitesi'nden Dr. el-Ğâmidî'nin, "J Ethno Pharmacol" dergisinde(2001) yayınlanan bir araştırmasına göre; çörek otunun eklem iltihaplarına karşı yatıştırıcı bir etkisi bulunmaktadır. Bu özellik çörek otunun bu etki mekanizmasını anlamak için daha fazla çalışma yapılmasına gerek vardır.

1997 yılında, Londra Kings College Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, çörek otunun, iki çeşit yağ ihtiva ettiği tespit edilmiştir. Bunlar, % 0.45 oranında antienflamatuar(iltihap önleyen) özelliğe sahip olan uçucu yağ, diğeri ise %33 oranında sabit yağdır. Araştırmacılar, çörek otunun uçucu yağının, romatizma gibi eklem hastalıkları iltihabını hafifletmede etkin olduğunu, çörek otunun, bazı mikropların etkinliğini yavaşlattığını ve iltihap oluşmasını engelleyici bir özelliğe sahip olduğunu ortaya koymuşlardır.

Çörek otunda bulunan thymoquinone, dithymoquinone ve timol bileşenler antioksidan etkiye sahip ve bu bileşenlerin iltihap önleyici özelliği bulunuyor.

ÇÖREK OTUNUN KANI SULANDIRMASI

Demmam Kral Faysal Üniversitesi'nde (Suudi Arabistan), fareler üzerinde yapılan bir çalışma, çörek otu yağının pıhtılaşma faktörlerine karşı etkisini ortaya koymuştur. Denek fareler, çörek otu yağı ihtiva eden unla beslenmiştir. Araştırmacılar, normal unla besledikleri farelerle, bu fareleri mukayese etmişlerdir. Ortaya çıkan sonuç pıhtılaşma faktörlerinde bazı değişikliklerin görüldüğüdür. Farelerin kanında, fibrinojen maddesinin yükseldiği görülmüştür ve prothrombin zamanı uzamıştır. Bu da bize çörek otu yağı kullanarak, farelerde kanı pıhtılaştıran faktörde değişiklikler meydana getirme imkanı olduğunu göstermektedir. Ancak bu konuda da insanlar üzerinde deney yapılmasına ihtiyaç vardır.

ÇÖREK OTU VE MANTARLAR

Ağa Han Üniversitesi'nde(Pakistan) yapılan bir çalışma, "Phytother Res" dergisinin 2003 Şubat sayısında yayınlanmıştır. Araştırmacılar, "candida albicans mantarları"nın gelişiminde çok büyük oranda gerileme olduğunu görmüşlerdir. Dr. Ağa Han araştırmasının sonunda şöyle demiştir: "Bu çalışmanın neticesi, çörek otunun mantarların tedavisinde faal olduğunu ortaya koymaktadır."Çörek otu, fagositik hücrelerinin, candida albicans adındaki bir çeşit mantar türünü yutma gücünü artırmaktadır

EPİLEPSİ

Medical Science Monitor dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre çörek otu geleneksel tedavi yöntemlerine direnç gösteren çocuklarda epilepsi nöbetlerinin sıklığını azaltıyor. Bu araştırma yaşları 13 ay ve 13 yaş arasında değişen, en az 1 aydır epilepsi tedavisi gören 20 çocukla yapılmış ve düzenli olarak çörek otu özü verilen çocuklarda belirgin oranda epilepsi nöbeti sayısının azaldığı tespit edilmiştir.

MİGREN

Çörek otu yağı geleneksel olarak migrene karşı kullanılmaktadır. Bunun için atağın ilk belirtilerini hissettiğinizde ensenize, gözlerinizin üstüne ve alnınızda saçların başladığı yere çörek otu yağı sürün. Başınızın üst kısmı ağrıyorsa parmak uçlarınızı çörek otu yağına batırarak bu bölgeye dairesel hareketlerle masaj yapabilirsiniz. Burun deliklerinin iç kısmına 1-2 damla çörek otu yağı sürülür.

ENERJİ

Düzenli olarak çörek otu tüketmek enerji verir ve özellikle mevsim değişimlerinde görülen halsizliğe iyi gelir.

HAMİLELİKTE ÇÖREK OTU

Çörek otu hamile kalma ihtimalini oldukça yükseltir. Hamilelikten önce 6 - 8 ay süreyle çörek otu kullanılır.

-UYARI:
Çörek otu rahim kaslarının kasılmasını uyardığı için düşük yapmamak için hamile kalındığı öğrenildiğinde çörek otu kullanımına ara verilir, doğuma 1-2 gün veya bir hafta kala tekrar başlanır, emzirme süresi boyunca kullanılır ve emzirme süresi mümkün olduğunca uzatılmalıdır. Böylece anne ve çocuk sağlığı korunmuş olur.

Çörek otu doğum ve doğum sancısı, doğum sonrası anne sütünün artırılması ve bebek beslenmesi ve gelişimi için yaratılmış en faydalı bitkilerden biridir. Çörek otu özellikle kadınlarda ovülasyon, menustrasyon ve hamilelikte üreme sistemlerinde fonksiyonel olup, rahim kaslarının kasılmasını teşvik eder. Bu sayede doğumu kolaylaştırır. Doğum yaralarının iyileşmesinde de faydalıdır. Macun yapılıp tüketildiğinde anne sütünü artırır.

Hamile kalmak için: Çörek otu Bal Tarçın Macunu 12 silme tatlı kaşığı taze öğütülmüş çörek otu (30 gr.) 10 çay kaşığı toz tarçın, 10 yemek kaşığı saf bal. Bu karışımdan her gün 1 yemek kaşığı âdetin 2. günü başlanıp 12. güne kadar, aç karnına veya yemekten 1,5 - 2 saat sonra yenir. Bu karışım yumurtaları büyütüp hormonları düzenler. Dolayısıyla hamile kalma ihtimalini yükseltir.

-UYARI:
Hamilelik süresince çörekotu kullanılmamalıdır, düşüğe sebep olabilir.

ÇÖREK OTUNUN GENEL KULANIM ALANLARI

*Vücuda kuvvet ve zindelik verir, unutkanlığa faydalıdır; bal ile macun yapıp yenebilir. Kan yapıcıdır; her sabah kuru üzümle beraber yenmelidir. Hormon sistemini ve ruh hâlini sağlamlaştırır. Sinüzit için, sabah-akşam burundan 1-2 damla damlatılır.

*Mide, bağırsaktaki gazları söker, hazmı kolaylaştırır, iştah açar; ekmek ve keklere katılırsa da şişkinlik yapmaz.

*Reflü, Kabızlık ve Kronik faranjit: Reflü şikayeti olanlar çörekotunu sabah yada öğle vakti almaları gerekir. Akşam alınan çörekotu reflüyü artırabilir. Reflü olmaması için yatarken mide boş veya yarı boş olmalı.

*Çocukların gaz ve sancılarında; bir miktar çörekotu tohumu, bir tane hindistan ceviziyle de dövülür ve tülbente konup, çocuğun ağzına tutularak emzirilir.

*Kadınların hayzını söktürür, balla yenmeye devam edilmelidir. Bazı kısırlık türlerinde: sperme karşı antikor gelişimi varsa.

*Böbrekteki kum ve taşları döker; şerbeti içilir veya 4 bardak suya 3 çorba kaşığı çörek otu dövülerek konur, üzerine 1 çay kaşığı süzme bal konur. Kaynatılıp süzülür. Günde üç kere 1'er çay bardağı içilir.

*Felç ve kazıklı hummaya (Tetanoz) faydalıdır; çörek otu yağı burundan faydalıdır. Yüz ve ağız felçlerine karşı koruyucudur

*Öksürük, balgam faydalıdır; balla karıştırılıp yenir veya macun yapılır. Faranjite iyi gelmektedir. Grip ve nezleye, baş ağrısına; yağı burundan damlatılır veya çörek otu bir müddet sirke içinde bekletildikten sonra alınarak toz haline getirilir, enfiye gibi burna çekilir veya tohumları kavrulur, tütsüsü buruna çekilir.

*Kulak için, sonradan meydana gelen üşütme, rüzgâr alma, iltihap tıkanıklıklarında; çörek otu yağı kulağa damlatılır.

*Diş ağrısı ve diş iltihaplanmalarında kullanılır; çörek otu sirke ile kaynatılıp ağızda gargara yapılır. Diş ağrısı nedeniyle ilaç kullanmak istemiyorsanız ağrıyan bölgeye ve çevresine bir miktar çörek otu yağı sürebilirsiniz. Ayrıca 1 çay bardağı ılık suya 6-7 damla çörek otu yağı damlatıp düzenli olarak gargara yapmak diş eti ve diş ağrısına iyi gelir.

* Mukoza hastalıkları: Ağız içi aftlar için.

*Bağırsaktaki kurt, parazit ve solucanları öldürür; sirke ile kaynatılıp aç karnına içilir. Basura faydalıdır; sirke ile kaynatılıp basura sürülürse veya yakılır elde edilen külü içilir veya acı kavun suyu ile merhem yapılır sürülür faydalıdır.

*Düz kasları gevşetici olarak faydalıdır. Bu nedenle çeşitli kas spazmalarında etkili olarak kullanılmaktadır. Vücudun muhtelif yerlerinde sızısı olanlar; sabunlu sıcak su ile yıkanır, çörek otu kavrularak dövülür ve yıllanmış zeytinyağı içine konur. Bu yağ sızılı kimsenin tepesinden ayağına kadar sürülür, hasta giydirilir. Soğuk rüzgâr değmeden yatağa yatırılır, iyice terletilir, hasta terledikten sonra sızılar geçer ve vücut ipek gibi olur.

*Cilt hastalıkları: Behçet hastalığı, Sedef hastalığı, Allopesiler. Egzama, Vitiligo. Sivilce, uyuz, egzama gibi cilt hastalıklarına faydalıdır; çörek otu sirke ile kaynatılıp sürülür. Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır. İnatçı herpes (uçuk).

*Uyku bozukluğu için, balla karıştırılmış herhangi bir sıcak içeceğe bir çay kaşığı çörek otu yağı ilave edilip akşamları içmeye devam edilir.

*Saçları besler, kepeği önler. Saçlara çörek otu yağı sürülerek saç diplerine parmak uçlarıyla hafifçe masaj yapılabilir. Günaşırı saçlar yıkanıp kurutulur, çörek otu yağı ile saç ve saç diplerine 5 dakika masaj yapılır, 30 dakika sonra yıkanır. Bu şekilde saçlı deri bakımı yapılmış olur, saç dökülmelerine de iyi gelir.

*Çörek otu tütsüsü haşereleri öldürür.

Vitamin ve Mineraller

Çörek otu önemli vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Çörek otu thymoquinone, beta sitosterol, miristik asit, palmitik asit, palmitoleik asit, stearik asit, oleik asit, linoleik asit, arakidonik asit, protein, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, folik asit, kalsiyum, demir, bakır, çinko ve fosfor başta olmak üzere 100’den fazla kimyasal bileşen içerir.

ÇÖREK OTU: NASIL KULLANILIR?

Çörek otu tohumu, 2-3mm uzunluğunda mat olmayan siyah renklidir, parmaklar arasında ovulduğunda hoş bir koku (muskat-rezene) verir. Çok küçük taneli çörek otu elek altı olabilir, bu kalitesini düşürür. Çörek otu tohumu öğütüldüğünde bekletilmemelidir. Yağı hassas olduğu için çabuk acır (Oksidasyon) ve sıhhate çok zararlı hale gelir.

Tane olarak çörek otunun yüzeyi mumla kaplı olduğu için sindirilemez. Çörek otu, öğütülmüş olarak hazır satılan şekilde kesinlikle yenmemelidir. Çok zararlıdır, sadece haricen buhar banyosunda kullanılabilir. Yemek üzere hazırlanan çörek otu, yeni öğütülüp bekletilmeden tahin ve pekmeze karıştırılmalıdır.

Çörek otunu bir gıda olarak düşünüp sürekli olarak yemek lazım. Çörek otunu ilk kullanmaya başlayanlar, 6-8 ay boyunca düzenli olarak yemelidir. Daha sonraki yıllarda 6 ay süreli olarak kullanılabilir. Sonraki yıllarda haftada 5 gün sürekli olarak kullanmak daha iyi geliyor, birkaç ay ara verildiğinde vücut tekrar istiyor, bunu da doymama şeklinde belli ediyor, çörek otu kullanmaya başlandığında doymama hissi ortadan kalkıyor.

Çörek otu yağı içilecekse açık parlak sarı renkli, kolay akıcı, dibinde tortu olmayan, tadı ve kokusu hoş olan ürünler tercih edilmelidir. Bu özelliklere uymayan çörek otu yağı içilmez, sadece haricen kullanılabilir.

Genel Kullanım

Macun: 1kg bala, 200gr. Çörek otu öğütülüp karıştırılır. Bir kaba konur, üstü tülbentle örtülür. Üç gün üç gece ay ve yıldızları görecek şekilde bekletilir. Sonra bu macundan 3 çay veya 1şeker kaşığı günde 3 kere aç karnına yenir.

HASTALIKLARA GÖRE ÇÖREK OTUNUN KULLANIM ŞEKİLLERİ

Astım ve Bronşiyal Problemler: Kahve içerisine bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırılır. Günde iki defa alınır. Aynı zamanda, her gece Çörek otu yağı ile göğüs ovulur ve kaynar su içindeki Çörek otu yağının buharı nefesle içeri çekilir.

Sırt ağrısı ve diğer Romatizma çeşitleri: Az bir miktar Çörek otu yağı hafifçe ısıtılır ve daha sonra romatizmalı alan yoğun bir şekilde sıvazlanır. Günde üç defa da yağdan bir çay kaşığı içilir.

Şeker Hastalığı: Bir fincan bütün Çörek otu, bir fincan su teresi veya hardal tohumu, yarım fincan nar kabuğu ve yarım fincan şahtere otu karıştırılır. Toz haline getirmek için mikserden geçirilir. Bir ay boyunca, her gün kahvaltıdan önce bir çay kaşığı Çörek otu yağı ile birlikte bir çay kaşığı karışım alınır.

İshal: Bir fincan yoğurt ile bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırılır. Belirtiler kayboluncaya kadar karışımdan günde iki defa içilir.

Kuru Öksürük: Kahve içerisine bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırılır ve günde iki defa alınır. Göğüs ve sırt Çörek otu yağı ile ovulur.

Grip ve Burun Tıkanıklığı: Her bir burun deliğine 3-4 damla Çörek otu yağı akıtma, burun tıkanıklığını ve kafanın soğuk algınlığı ıstırabını giderebilir.

Saçın Kırlaşması: Çörek otu yağı ile düzenli bir şekilde saçlara masaj yapılması, saçların erken kırlaşmasını önleyebilir.

Saç Dökülmesi: Kafa derisinin tamamına limonu darbeli bir şekilde sürün ve takriben 15 dakika böylece hareket edin. Sabunlayın. Durulayın ve saçların tamamını kurulayın. Daha sonra Çörek otu ile kafa derisinin içine masaj yapın. Kahve veya çaya bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırarak için.

Saman Nezlesi: Bir yemek kaşığı Çörek otunu bir bardak limon suyuna karıştırın. Belirtiler giderilinceye kadar, günde iki kez alın.

Baş ağrısı: Alın ve kulaklara yakın yüz kısımları Çörek otu yağı ile ovulur ve kafa bandajlanır. Aynı zamanda bir çay kaşığı Çörek otu kahvaltıdan önce alınır.

Sağlıklı cilt: Bir çorba kaşığı Çörek otu yağı ile bir çorba kaşığı zeytinyağı karıştırılır. Bu karışım ile yüz ovulur ve en az bir saat böyle devam edilir. Sabunla yıkanır ve durulanır.

Yüksek tansiyon: Kahvaltıdan önce her sabah iki diş sarımsakla birlikte herhangi bir içeceğe bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırarak alın. Çörek otu yağı ile bütün vücudunuzu ovun ve üç günde bir kez 1.5 saat güneş ışınlarına maruz bırakın. Bu işlemlere bir ay devam edin.

Uyuşukluk ve yorgunluk: Bir bardak saf ve taze portakal suyu ile bir çorba kaşığı Çörek otuna her sabah 10 gün boyunca devam edilir.

Hafıza düzeltme: 100 mg kaynatılmış nane içerisine bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırılır ve 15 gün içmeye devam edilir.

Kas ağrıları: Ağrıyan yerler çörekotu yağı ile ovulur.

Sinirsel Tansiyon Stresi: Bir fincan çay veya kahve ile bir çay kaşığı Çörek otu günde 3 kez alınmaya devam edilir.

İktidarsızlık: 200 g zeytinyağlı öğütülmüş Çörek otu tohumu, 100 g günlük, 50 g Çörek otu yağı, 50 g zeytinyağı, 200 g saf bal güzelce karıştırılır. Her öğünden sonra bir çorba kaşığı alınır.

Uyku Bozukluğu: Balla karıştırılmış herhangi bir sıcak içeceğe bir çay kaşığı Çörek otu yağı ilave edilip akşamları içmeye devam edilir.

Diş ağrısı ve diş eti iltihabı: Önce sirke ile birlikte Çörek otu tohumları pişirilir. Çörek otu yağı ilave edilir. Diş ağrısı ve diş eti iltihabını gidermek için bu karışımla ağızda gargara yapılır.

Ülser (yaralar): Ateş üzerinde Çörek otu tohumları kavrulur. Süsen kökü yağı ile veya kına bitkisi yağı ile karıştırılır ve merhem haline getirilir. Daha sonra cerahatlı yaralar üzerine yayılır. Sonra sirke ile muamele edilerek yıkanır.

Çörek otu öğütülmeden yenmek suretiyle kullanılırsa sindirilemeyeceği için faydalı olmaz. Bu nedenle öğütülerek kullanılır, toz haline getirilen tohumlar bal ile karıştırılır. Macun haline gelen karışım yutularak kullanılır

ÇÖREK OTU KULLANIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

-Çörek otu yapısında proteinler fazla oranda bulunmaktadır. Bu nedenle proteinlerin kolayca sindirilebilmeleri için aç karnına tüketilmesi gerekmektedir.

-Çörek otunun süt ya da yoğurt ile birlikte tüketilmemesi ve aç karnına yenmiş olması mide asidiyle doğrudan temas etmesini sağlamaktadır. Öğütülmüş olarak uzun süre saklamak içerdiği faydalı yağları kaybetmesine yol açar. Bu nedenle elma veya armut rendelerine karıştırılarak bekletilmeden tüketilmesi gerekmektedir. Rendelenmiş meyveler yerine meyve suyuna karıştırılarak kullanılabilmektedir

-Çörek otu hamilelik döneminde olan anne adayları tarafından kullanılmamalıdır. Ancak hamilelikten 6 ay kadar önce tüketilmesi ve emzirme döneminde tüketilmesi anne ve bebek sağlığı için faydalı olmaktadır. Çörek otu omega-3 yağını fazlaca içermektedir. Bu nedenle omega-3 için keten tohumu gibi diğer bitkilerle birlikte karışım olarak kullanılmamalıdır.

-Çörek otu ile ilgili olarak yapılan bir araştırmaya göre yemeklerden önce olmak üzere günde 3 kez tüketildiğinde birçok fayda sağlamaktadır. Kan şekeri seviyesinde problem olan kişilerin mutlaka doktor denetiminde kullanmaları önerilmektedir.

-Kullanımda önemli olan noktalardan biri kullanılacak olan dozaj miktarının aşılmaması gerekliliğidir. Çünkü önemli sağlık problemlerine neden olmasa bile fazlaca tüketilen her tür gıda zarar verici özellikte olabilmektedir.

-Çörek otu üzerinde araştırmalar yapan bir gurup araştırmacı her gün kullanımın doğru olmadığını, bir gün kullanımdan sonra iki günlük bir ara verilmesinin daha doğru olacağını belirtmektedirler.

-Çörek otunun yemeklerden yarım saat kadar önce tüketilmesi sağlıklı zayıflamayı sağlamaktadır. Çörek otunun gün içerisindeki kullanım miktarı 2 gramdan fazla olmamalıdır. Çünkü birçok faydalı yönü olan bu otun fazla tüketimi zararlı olabilmektedir

-Çörek otu yağı da kullanılabilir. Yağ kullanımı günde 3 defa 1 çay kaşığı oranındadır. Yağın üzerine bir miktar su içilebilir. Tanelerinin mumlu bir tabaka ile kaplı olması doğrudan öğütülmeyerek yutulması durumunda çörek otunun sindirilememesinin nedenidir.

-Melanthin büyük dozlarda alındığında zehirlidir ve nigelline ise felç yapıcıdır. Bundan dolayı bu baharat ılımlı miktarlarda kullanılmalıdır.Öncelikle tansiyon, epilepsi, kalp hastalıkları, şeker hastalığı ve herhangi bir diğer hastalık nedeniyle düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız çörek otu, çörek otu yağı veya takviyesi kullanmaya başlamadan önce doktorunuzdan olası yan etkiler hakkında bilgi almalısınız. Çörek otu yağı cilt üzerinde kullanıldığında bazı kişilerde kontakt dermatite yol açabilir. Kaşıntı, kızarıklık ve cildin pullanması kontakt dermatit belirtileri arasındadır. Yüksek dozlarda çörek otu yağı tüketimi böbrek veya karaciğer tahribatına neden olabilir.

Günde Ne Kadar Kullanılır

Her 10 kg vücut ağırlığına yaklaşık 1 gr kullanılmalıdır. -Çocuklarda 10 kg altında yarım çay kaşığı; Yaklaşık 1 gram. -20 kg a kadar bir çay kaşığı: Yaklaşık 2 gram. -30 kg a kadar bir buçuk çay kaşığı; Yaklaşık 3 gram. -50 kg civarı ağırlığı olan erişkinler ise iki buçuk çay kaşığı dolusu; Yaklaşık 5 gr çörekotunu günlük almaları gerekir.

İlaçlara zararı yoktur. Bu miktardaki çörekotu bir defada alınabileceği gibi sabah-akşam olarak ikiye bölünebilir. En az 6 ay kadar bu şekilde devam edilir. Tesiri tam olarak görüldüğünde bir miktar azaltılabilir. Hastaların yanında sağlam çocuk ve erişkinler vücut direncini artırmak için hasta kişiler için önerilen çörekotunun yarısı kadar alabilirler.

Çocuklarda Kullanımı

Ağızdan gıda almaya başlayan bütün çocuklara verilebilir yaş sınırlaması yoktur. Aç karına veya zorla çocuklara verilmemeli. Isıtılmadan yiyeceklerin içine katılıp da verilebilir. İlk kez veriliyorsa verilecek miktarın dörtte biri ile vermeye başlayıp 2-3 hafta sonra istenen miktara çıkmak gerekir.

Ne Kadar Süre Kullanılır

Bağışıklık sistemi üzerindeki tesiri ikinci aydan sonra başlar. Tam etki ortalama 6 ay kullandıktan sonra görülür.

Nasıl Hazırlanır

Tek seferde kullanılacak (kavrulmamış ve fırınlanmamış) çörek otunun ya da kepek iriliğinde öğütülür. Un kadar ince öğütülürse bulantı ve mide tahrişi yapabilir. Bu nedenle kepek iriliğinde öğütmek daha uygundur.

Öğütme işlemi: Kahve değirmeni, elektrikli kahve öğütücüsü veya karabiber değirmeni kullanılabilir. Piyasadaki kahve ve karabiber değirmenlerinin bir kısmı öğütme işlemi yapamamaktadır. Değirmeni almadan önce denemek için yanınızda bir miktar çörekotu taşıyın. Aldığınız değirmenin içini su ile temas ettirirseniz paslanır. Elektrikli kahve öğütücüsü öğütme işlemi için daha pratik kulanım sunar. Yenecek kadar çörekotu kahve öğütücüsünde öğütülür. Öğütüldükten sonra bekletmeden hap gibi ağız içine alınır ve üzerine bir miktar su içilerek çiğnemeden yutulur.

Öğütülmeden alınırsa büyük oranda hazmedilmeden atılır. Ağızda çiğneyerek de alınabilir. Bu durunda yeterince öğütülmeyebilir ve bulantı yapabilir. Öğütüldükten sonra bekletilirse oksitlenerek yapısı bozulur ve içindeki aromatik yağ asitleri buharlaşır. Bu iki sebepten dolayı etkisi azalır.

Aç karnına alınabilir ancak sindirim sistemi rahatsızlığı olanlarda mide tahrişi ve bulantı yaptığından hafif bir yemekten sonra veya yarı tok alınması önerilir. Kullanım sırasında bildirilen tek yan etki özellikle sindirim sistemi rahatsızlığı olanlarda ekşime ve yanma şikâyetleridir.

Nereden ve Nasıl Temin Edilir

Çörekotu aktarlarda ve baharatçılarda kilo ile satılmaktadır. Satılan çörekotunun tamama yakını ithal çörekotudur. Ticari amaçla yerli çörekotu ekimi nadir olarak yapılmaktadır. Yerli çörekotu ekimi genelde bahçelerde ve aile ihtiyacı kadar yapılır.

Çörekotu aktarlarda çoğunlukla çiğ olarak bulunur. Ancak son zamanlarda ithal çörekotlarının bir kısmı kavrulmuş olarak satılmaktadır. Kavrulmuş çörekotunun hiçbir tedavi değeri yoktur. Satan aktarlar da bazen çörekotunun çiğ veya kavrulmuş olduğunu bilmemektedir.

Çiğ ve kavrulmuş çörekotu farkları: Çiğ çörekotu çiğnendiğinde oldukça rahatsız edici acı tadı vardır. Islak pamuğa ekildiğinde bir haftada filizlenir. Kavrulmuş çörekotu çiğnendiğinde acı tadı yoktur, hoş kokusu vardır ve ıslak pamukta filizlenmez. Rengi daha mat görünür.

Bahçenizde 10-15 metrekarelik alana mart ayında ekeceğiniz 100 gram çörekotundan; 2 ile 3 kilo kadar taze çörekotu üretebilirsiniz.