LOKMAN HEKİM

Şifalı Bitkiler

Sağlıklı Yaşam

Mineraller

Vitaminler

Hastalıklar

İlk Yardım

sifali bitkiler
- Eğir Kökü -
(Acorus Calamus)
Eğir Kökü

Sarı süsen ve Yalancı Eğir olarak da bu su bitkisi, genellikle göllerin, su birikintilerinin ve durgun suların kıyılarında yetişir.Eğir Kökü otu Kıyı çamurunda yatay olarak gelişen kökten çıkan biçimindeki yapraklar bir metreye kadar yükselir. Yassı bir yapıya sahip olan sapın ortasında, konik biçiminde, yeşilden kahverengi-sarıya kadar değişebilen bir koçan vardır. Baş parmak kalınlığında ve bir metreye kadar uzun olabilen kökü tazeyken kokulu bir acılığa sahiptir. Kurutulunca bu etkinlikleri azalır. İlkbahar başlangıcında ve sonbahar sonunda toplanır.

-Eğirin kurutulmuş kökleri, gaz söktürücü, terletici, ateş düşürücü ve spazm giderici etki gösterir. Prostat hastalığına infusyonu içilerek, romatizma ve bazı deri hastalıklarında dıştan sürülerek kullanılır.

-Sindirim organlarının genel güçsüzlüğüne, mide ve bağırsak gazlarına ve koliklerine, mide asidi fazla ve eksikliğine, mide ülseri, mide ekşime ve yanmalarına, onikiparmak barsağı ülserlerine, plegmatik midelerin ve barsakların ısıtılmasına ve salgısından arındırmasına, metabolizma ve bağırsak tembelliğinin giderilmesine yardımcıdır.Ayrıca; karaciğer, safra kesesi, dalak ve pankreas hastalıklarıda faydalıdır.

-Sarılık ve nikrisi (gut hast) tedavi eder. Ağrıları dindirir, sinirleri yatıştırır. İştahsızlığı giderir, kusturur, aksırtır.

Eğir Kökü faydaları

-Bağırsak tüberkülozu başlangıcında, birkaç hafta hatta birkaç ay çayı içilmelidir. Bağırsak kanserinde, silme bir çay kaşığı Eğir kökü bir fincan soğuk suya katılır, gece boyunca bekletilir ve sabahleyin hafifçe ısıtıldıktan sonra süzülerek, her öğünden önce ve sonra birer yudum olmak üzere, günde altı yudum alınır. Daha fazla içilmemelidir Duruma göre bir veya iki hafta içilir.

-İshalde ve kanlı ishalde, altı yudum Eğirkökü çayı, iki fincan Aynısafa çayı içilir. Adet söktürür, dişeti tedavisinde kullanılır. Afrodizyaktır.

-Akciğer kanserlerinde Eğirkökü çiğnenir ve sabah akşam Civanperçemi çayı 5-6 ay kadar içilir.

-Donmalarda, donuk kabarcıklarında Eğirkökü banyoları yardımcı olur. Kökler akşamdan soğuk suya konulup, ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır ve demlenmesi için 5 dakika bekletilir. Biraz soğuması beklendikten sonra, çok sıcak olmayan bu suyun içinde hasta organ 20 dakika banyo yaptırılır. Bu su yeniden ısıtılarak dört kez daha kullanılabilir.

Eğir Kökü bitkisi

-Soğuk ellerde ve ayaklarda bu banyo yardımcı olur. Bu durumda su dayanabilecek kadar sıcak olmalıdır.

-Kansızlıkta, ödemlerde, iştahsızlığın giderilmesinde, böbrek rahatsızlıklarında tüm bedenin temizlenmesini sağlar. Çok zayıf kişilere Eğir kökünden hazırlanan çay içirilir. Arada sırada Eğir kökü içeren tam banyolar alınır.

-Sigara bağımlıları, kurutulmuş kökü yavaş yavaş çiğnediğinde bağımlılıktan kurtulmaya yardımcı olacaktır.

-Zayıf gözleri güçlendirmede taze sıkılmış Eğir kökü suyu kapalı göz kapaklarının üstüne sürüldüğünde güçlendirir. Göz kapakları birkaç dakika kapalı tutulur sonra soğuk su ile yıkanır.

- Eğir kökünden yapılan merhem, papatya merhemiyle karıştırılarak basurların üzerine sürülürse zamanla yok olmasını sağlar.

- Kullanım Şekilleri -

Çay hazırlamak: Eğir kökü çayı yalnızca soğuk suda hazırlanır. Silme bir çay kaşığı bitki bir fincan soğuk suya konularak sabaha kadar bekletilir. Sabahleyin hafifçe ısıtılarak süzülür. Soğumuş olan çay içmeden önce sıcak su banyosunda ısıtılır.

Taze bitki özsuyu: Taze kökler özenle temizlenir ve kurumadan meyve sıkacağından sıkılır

Tam banyo katkısı: 200gr eğir kökü akşamdan 5 litre soğuk suya konulur. Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır. Demlenmesi için kısaca bekletilir ve banyo suyuna eklenir.(genel bölümdeki tam banyo bölümüne bakınız).