LOKMAN HEKİM

Şifalı Bitkiler

Sağlıklı Yaşam

Mineraller

Vitaminler

Hastalıklar

İlk Yardım

sifali bitkiler
- İncir -
(Figue-Facus Carica)
İncir

-100gr. kuru incirin besin değeri içeriği: Enerji 908 kg/ 217kcal, Protein 4g, Şeker 55.3gr, Yağ 1.2gr., Diyet lifi 6.7gr., Kalsiyum 138gr., Demir 4.2mgr., Magnezyum 91.5mgr., Fosfor 163mgr., Vit B1 0.073mgr., Vit B2 0.072mgr.dır.

- Sütte bulunan kalsiyuma oranla daha fazla kalsiyum içerir. İncir yenilirken, çekirdeklerinin ağızda iyice çiğnendikten sonra yutulması daha faydalıdır.

-Kemik hastalıklarında, gelişim bozukluklarında önerilmektedir. Pektik maddelerin kaynağı olmasından dolayı, bağırsaklarda toksik maddelerin atılması, kandaki kolesterol düzeyinin düşürülmesi, şeker hastalıklarında kan şekerinin hızla yükselmesini önler. Taze incir kabızlığı önler.

-İncirler akşamdan suya konur, sabahleyin aç karnına yenilir. Kuru incir bağırsakların faaliyetini arttırır. Taze incir basur şikâyetlerine faydalıdır. Sıtma hastalığına iyi gelir, mideyi çalıştırır. Kuru incir kuru üzümle karıştırılıp yenirse mide ülserini iyileştirir.

- Mineral madde, özellikle demir içeriğinin fazla olması nedeniyle hamilelikler ve küçükİncirin faydaları çocuklarda ortaya çıkan vitamin eksikliğinin neden olduğu hastalıklar ilekansızlığa iyi gelmektedir. Vücudu şişmanlatır, kırk gün anasona batırılarak sabahları aç karnına fıstıkla yenilirse dimağı da zindeleştirir.

-Damar tıkanıklıklarını giderir, karaciğeri kuvvetlendirir, dalak şişkinliğine, nefes darlığına iyi gelir. Bronşit, öksürük ve göğüs ağrılarına faydalıdır. Taze incir, sütle birlikte pişirilerek yenilince nezleyi ve boğaz ağrılarını giderir. Balgam söktürücü olarak, bir miktar meyan kökü ve incir kaynatılarak sabah, öğle, akşam bir çay bardağı içilir. Göğüs hastalıklarında pastırma çemeni ile pişirilip yenilirse iyi gelir.

- İyi bir sinir yatıştırıcıdır. Vücuda rahatlık verir. Çıbanların olgunlaşmasını sağlar. Lapası yanık ağrılarına iyi gelir. Sütü siğillerin ve nasırların sökülmesini sağlar. Zehirlenmelerde cevizle yenilir.

-Romatizmaya iyi gelir, anason ve sedef çiçeği ile kaynatılarak ılık ılık suyu içilir. Bol miktarda yenirse afrodizyak etkilidir. Bazı kitaplarda kansere iyi geldiği yazılsa da bu durum tıbben ispatlanmamıştır. İncir sütü Doğu Anadolu da sütü pıhtılaştırıp çökelek elde etmede kullanılır.

İncir: Hücre Yenileyici!

Amerikan Diyetetik Derneği'nin Denizaşırı Ülkeler Türkiye Temsilcisi Diyetisyen Selahattin Dönmez, tazesinin yaz aylarında, kurusunun ise her zaman bulunabileceği incirin, özellikle sindirim sistemi için çok faydalı bir meyve olduğunu söyledi.

İncirin, içerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle, hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besin olduğunu belirten Dönmez; ''İncir, lif deposudur ve gut hastalığını iyileştirici bir enzim olan fisin içerir. Ayrıca çok hafif bağırsak çalıştırıcı özelliği olduğu da bilinmektedir. İncirin, anti-kanserojenik etkisi üzerinde de çalışmalar bulunmaktadır'' dedi

Dönmez, Japonya'da yapılan bir araştırmanın, deri altında tümör geliştirilmiş farelere enjekte edilen incir özünün, tümörleri 11 günde % 39 oranında küçülttüğünün tespit edildiğini ifade ederek:

''Ayrıca kemik sağlığı, kan pıhtılaşması ve sağlıklı sinir sistemi için gerekli kalsiyumun en yoğun bitkisel kaynağı olduğu bilinmektedir. Anında enerji sağladığı ve krampları engellediği için sporcular için oldukça faydalı bir besindir. Özellikle kuru incir, demir ve potasyum açısından besin değeri yüksek bir meyvedir'' diye konuştu.

İNCİRİN SAKİNLEŞTİRİCİ ÖZELLİĞİ BULUNUYOR

İncirin, içerdiği bazı asitler dolayısıyla doğal bir sakinleştirici özelliği taşıdığını da vurgulayan Dönmez, şunları kaydetti:

''Besin değeri yüksek olan kuru incir, kolay sindirilebilen fruktoz ve glikoz içerir. Protein miktarı, birçok kuru meyvenin iki katından daha fazladır. Diğer meyvelerle karşılaştırıldığı zaman; kalsiyum, bakır, magnezyum, potasyum ve kükürt bakımından birinci; enerji, pantotenik asit, riboflavin, tiamin ve piridoksin bakımından ikinci sırayı aldığı görülmektedir. İncir, içeriğindeki pektin nedeniyle, bağırsaklarda toksik maddelerin atılması, kandaki kolesterol düzeyinin düşürülmesi gibi yararlar sağlamaktadır.''

Dönmez, olgunlaşmamış incirlerin, oda sıcaklığında ve doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde, olgun incirlerin ise buzdolabında saklanması gerektiğini belirterek; taze incirin, ara öğünlerde veya salataları lezzetlendirmek için kullanılabileceğini ve kahvaltıda da tüketilebileceğini vurguladı.