LOKMAN HEKİM

Şifalı Bitkiler

Sağlıklı Yaşam

Mineraller

Vitaminler

Hastalıklar

İlk Yardım

sifali bitkiler
- Kimyon -
(cuminum cyminum)
Kimyon faydaları

Maydanozgiller familyasındandır. Mısır kökenlidir. Türkiyede; Eskişehir, Sivrihisar, Polatlı ve Konya da yetişir. Parçalı yapraklı, beyaz çiçekli 50 cm boyunda, bir yıllık otsu bir bitkidir. Meyvesi 5-6 mm uzunluğunda, sarımsı esmer renkte, iğ biçiminde taneler halindedir.

Mayıs-Haziran ayları arasında, beyaz ve ya pembemsi renkli çiçekleri açar. Gövdeleri dik, üstte dallanır. Yaprakları iplik gibi parçalı ve tüysüzdür. Çiçekler şemsiye durumunda toplanmışlardır. Şemsiye, 3-5 saplıdır. Çiçekler beyaz veya pembe renklidir. Meyveleri Temmuzda olgunlaşır.

Özel kokuludur ve meyvaları sabit ve uçucu yağ, tanen ve reçine taşımaktadır. Kurutulmuş meyvelerinden infüzyon yolu ile faydalanılır. Aldehit, pinen, simen, terpin içerir.

Midevidir. Gazı izale eder, kusmayı önler, hazmı kolaylaştırır, spazmı giderir, sütü artırır, ağır yemeklerin sindirimini kolaylaştırır, yemeği hazmettirir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Ayrıca çiğnendiğinde ağız kokusunu giderir.

Tansiyon düşürür, iştah açar, bağırsaklarda gazın oluşmasını önler. Hıçkırığa ve çarpıntıya iyi gelir. Afrodizyak etkilidir. Baş ağrıları ve migrende kullanılır.

Terletici, idrar söktürücüdür. Tohumu veya bitkisi kaynatılıp içilir. Karın ağrısı ve bel soğukluğuna iyi gelir. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Rahim ağrılarında, lapa gibi yapılıp üzerine oturulur.

Basuru kurutur. Tohumları yakılarak elde edilen külü basur üzerine konulur. Tuz ile çiğnenip de (ağızdaki mayi) uyuz cilde akıtıldığında iyi gelir.

- Kullanım Şekilleri -

Kurutulmuş meyvesi kullanılır. Toz olarak 0.5-1 gr, hap halinde günde birkaç defa, infisyon veya dekoksiyon (%2-5) günde 2-3 bardak içilir. Yiyeceklere ekerek kullanılır. Toz veya tane olarak 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu bir fincan suda 10 dakika demlendirilir yemeklerden sonra içilir. Tohumlar çiğnendiğinde ağız kokusunu giderir.

Mutfakta: Her tür etli köfteye, çorbalara, soslara, lahanalı yemeklere; sosis, av eti, ton gibi sindirimi zor olan balıklara, beyaz peynire, patatesli yemeklere vb. kullanılır.

İyi bir cins kimyon elde etmek için; satın alınan tane kimyon elekten geçirilir, tozu toprağı gittikten sonra çöpleri ayıklanır. Suyun altında çalkalanır, suyu süzgeçten iyice süzüldükten sonra bir tepsiye yayılır. Yaz mevsimi ise güneşte zaman zaman karıştırarak kurutulur. Mevsim kış ise, tepsiye yayılan kimyon taneleri (mümkün olduğu kadar birbirinden ayırarak) kaloriferin üstünde, veya sobanın yanı başında veya elektrikli fırının en alçak derecesinde, karıştırarak kurutulur. Kavanozda muhafaza edilir. Taneleri iyi kurumamışsa küflenir. Toz halinde kullanmak için taneler değirmende öğütülür.

-UYARI:
Hamileler kullanmamalıdır.