LOKMAN HEKİM

Şifalı Bitkiler

Sağlıklı Yaşam

Mineraller

Vitaminler

Hastalıklar

İlk Yardım

sifali bitkiler
- Mısır -
(Zea mays)
Mısır

Mısır gelel olarak sarı renklidir, ancak kırmızı, turuncu, mor, mavi, beyaz ve siyah gibi çeşitli renklerde olanıda vardır. Mısır, içindeki fitokimyasallardaki zenginliğiyle, birçok kronik hastalığa karşı da koruma sağlar. Mısır, selenyum dahil vücudun ihtiyaç duyduğu tüm mineraller bakımından zengindir.

Mısır, E vitamini ve fitokimyasallar gibi antioksidanlar bakımından zengin olduğu için özellikle göğüs ve karaciğer kanserini, önlemeye yardımcı olur. Mısır vücudunuzda sağlıklı miktarda A vitamini üreten zengin bir beta-karoten kaynağıdır.

-B12 vitamini bakımından da zengindir, folik asit ve demir vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olduğu için de anemi riski ile mücadele eder.

Besin Değerleri: 100 gram haşlanmış sarı mısırda: -Kalori: 96 -Su: %73 -Protein: 3.4 gram -Karbonhidrat: 21 gram -Şeker: 4.5 gram -Lif: 2.4 gram -Yağ: 1.5 gram

Karbonhidrat: Tüm tahıl taneleri gibi, mısır da temel olarak karbonhidratlardan oluşur. Nişasta, kuru ağırlığının %28-80'ini oluşturan ana karbonhidrattır. Mısır ayrıca az miktarda şeker (% 1-3) sağlar. Tatlı mısır veya şekerli mısır, kuru ağırlığın %18'inde daha yüksek şeker içeriğine sahip özel, düşük nişastalı bir çeşittir.

Lif: Mısır makul miktarda lif içerir. 110 gram patlamış mısırda yaklaşık 16 gram lif bulunur. Bu, günlük değerinerkekler için %42 ve kadınlar için %64'üdür. Farklı mısır türlerinin lif içeriği değişiklik gösterse de, genellikle kuru ağırlığın yaklaşık %9-15'i kadardır. Mısırdaki baskın lifler, hemiselüloz, selüloz ve lignin gibi çözünmeyen liflerdir.

Protein: Protein içeriği %10-15 arasında değişir. Mısırda en bol bulunan proteinler, toplam protein içeriğinin %44-79'unu oluşturan zeinler olarak bilinir. Genel olarak, bazı esansiyel amino asitlerden yoksun oldukları için zeinlerin protein kalitesi zayıftır. Zeinler, haplar, şekerlemeler ve kuruyemişler için yapıştırıcılar, mürekkepler ve kaplamaların üretiminde kullanıldığı için birçok endüstriyel uygulamaya sahiptir.

KAN ŞEKERİ VE KOLESTEROL SEVİYESİNİ DÜŞÜRÜR

Mısır ve mısır yağı kan akışını arttırır, kolesterol emilimini düşürür ve insülini düzenler. Mısır, şeker hastaları ve kolesterol hastaları için mükemmel bir seçimdir. Mısır, B1 Vitamini, B5 Vitamini ve C Vitamini açısından oldukça zengin olup hastalıklarla mücadelede ve yeni hücrelerin üretilmesinde önemli rol oynar. Yüksek lifli mısır, aynı zamanda şeker hastalarında kan şekeri seviyesini azaltarak vücuttaki kolesterol seviyelerini düşürmede yardımcı olur.

HEMOROİTLERİ ÖNLER

Bir bardak mısırda bulun lıf, önerilen günlük miktarın yüzde 18.4’ü karşılar. Kabızlık ve hemoroit gibi sindirim problemlerini hafifletir. Tam tahıllı olması nedeniyle kolon kanseri riskini azaltmada yardımcıdır.

Divertiküler Hastalığını Önlenmesi: Divertiküler (divertiküloz); kolon duvarlarında oluşan keselerdir.

Belirtileri: Kramplar, gaz, şişkinlik azda olsa - kanama ve enfeksiyondur. 47.228 erkekte yapılan 18 yıllık bir çalışmayla, patlamış mısırın divertiküler hastalığa karşı koruyucu olabileceğini düşündürmektedir. En çok patlamış mısır yiyen erkeklerin divertiküler hastalığa yakalanma olasılığı, en az tüketenlere göre %28 daha azdı.

BÜYÜMEYİ TEŞVİK EDER

Mısır B vitamini bileşenleri, özellikle tiamin ve niasin açısından zengindir. Tiamin, sinir sağlığını ve bilişsel işlevi korumak için esastır. Niasin eksikliği pellagrama yol açar; yetersiz beslenen bireylerde yaygın olarak görülen ishal, demans ve dermatit ile karakterize bir hastalık. Vücutta karbonhidrat, protein ve lipid metabolizması için gerekli bir vitamin olan iyi bir pantotenik asit kaynağıdır.

Mısır, gebe kadınlarında günlük folat gereksiniminin önemli bir yüzdesini sağlar.

ENERJİ ARTIRICI

Mısır, daha uzun bir süre enerji sağlayan ancak daha yavaş bir hızda sindirilen kompleks karbonhidrat içerir.

KALBİ DESTEKLER

Araştırmalar, tanelerinde bulunan fito-besin maddelerinin geniş bir kombinasyonu sayesinde mısırın antioksidanlar açısından zengin olduğunu göstermektedir. Mısırda bulunan, lutein ve zeaksantin gibi karotenoidler kalp destekleyici özelliklerden sorumludur.

GÖZ SAĞLIĞI

Enfeksiyonlar ve yaşlılığın neden olduğu düşünülen makula dejenerasyonu ve katarakt, körlüğün başlıca sorumluları arasındadır. Mısır, içerisinde bol miktarda bulunan antioksidanlar, A vitamini, özellikle zeaksantin ve lutein gibi karotenoidler, göz sağlığına faydalıdır.

ZİHNE İYİ GELİR

Mısır, özellikle yaşlılığa bağlı gelişen zihinsel problemlerin önüne geçer, Alzheimer gibi rahatsızlıkların etkisinin en aza inmesine yardımcı olur.

KEMİKLERE İYİ GELİR

Mısır, bağ dokusunu ve kemikleri güçlendiren demir, bakır, fosfor, mineral ve manganezi bol miktarda içerir. Bu besin değerleri ile mısır, kemik formunun bozulmasını engeller.

SAĞLIKLI BİR CİLT

Mısır, kolajen üretimini artıran ve UV kaynaklı serbest radikallerin cilde zarar vermesini önleyen C vitamini ve likopen içerir. Mısır; yemenin yanı sıra, mısır yağı, mısır nişastası gibi ürünleri cilde doğrudan uygulanabilir ve çoğu kozmetik üründe bir bileşen olarak kullanılabilir.

Mısırdaki omega 3, omega 6 yağ asitleri saçların sağlıklı kalmasınu yardımcı olur.

- Mısır yağı hiperlipidemilerde tavsiye edilir.

MISIR PÜSKÜLÜNÜN FAYDALARI

Mısırın diğer şifalı bölümü de, çiçeklenme zamanında görülmeye başlayan püskülleridir. Çiçeklenme zamanı Temmuzdan Ağustosa kadar sürer. Mısır püskülleri döllenme başlamadan önce kesilir ve gölgede kurutulur. Mısır püskülü tam olarak kurutulmadan uzun süre saklandığında idrar söktürücü özelliğini yitirir.

-İdrar söktürücü, taş düşürücü, zayıflama ve bedendeki yağları azaltmada kullanılır. Mısır püskülünden yapılan çaydan 2-3 saatte bir yemek kaşığı içilir. Mısır koçanınında idrar söktürücü etkisi vardır. Taş yapıcı idrar yolları hastalıklarında kalp ödeminde ve başka ödemlerde, böbrek iltihabı, sistit, niksir ve romatizmada da mısır püskülü çayı içilir. Çocukların ve yaşlıların yatağa işeme durumlarında, böbrek koliklerinde de yardımcı olur.

-Dışkılamayı kolaylaştırır. Zor dışkılayan veya makadı çıkanlar için, mısır tuzlu suyla ıslatılıp, lapa haline getirip bir bez içine konup üzerine oturabilir. Yatıştırıcıdır, organizmayı temizler, toksinleri dışarı atar.

-Karaciğer ve kalbin çalışmasını düzenler. Karaciğer hastalıklarında faydalıdır. Bir su bardağı suya bir tatlı kaşığı mısır püskülü konur, 15 dak. kaynatılır, 20 dak. beklenir, iki yemek arası saatlerde günde 2 çay bardağı içilir.

-Mide ülserine iyi gelir. Mide, barsak ve idrar yolları için rahatlıkla kullanılabilir. İltihaplı hastalıkların tedavisinde başarılıdır. Mısır karası haricen kan kesici olarak kullanılır. Mısır karası, mısır koçanında siyah kömür tozu görünüşünde olup mısır taneleri yerinde oluşan urlar içindeki kara oluşumlardır.

KULLANIMI

Çay hazırlamak: Bir tatlı kaşığı mısır püskülü, bir fincan kaynak suda haşlanır ve demlenmesi için kısaca beklenir. Tatlandırılmadan içilir. Bir litre suya, büyük bir avuç mısır püskülü atılarak demleme yapılır. 5-6 fincan içilebilir.

-UYARI:

Diyabet hastaları dikkatli tüketmelidir. Tüm tahıl taneleri gibi, tam tahıllı mısır da fitik asit içerir. Fitik asit, aynı öğünden demir ve çinko gibi diyet minerallerinin emilimini bozar. Mısırı ıslatmak, filizlendirmek ve fermente etmek fitik asit seviyelerini önemli ölçüde azaltabilir.

Mısır intoleransı: Mısır, glüten ile ilgili zein olarak bilinen proteinleri içerir. Glüten intoleransı veya çölyak hastalığı, buğday, çavdar ve arpada glütene karşı oto-bağışıklık tepkisinin neden olduğu yaygın bir durumdur. Glüten intoleransının belirtileri arasında yorgunluk, şişkinlik, ishal ve kilo kaybı bulunur.