LOKMAN HEKİM

Şifalı Bitkiler

Sağlıklı Yaşam

Mineraller

Vitaminler

Hastalıklar

İlk Yardım

sifali bitkiler
- Öksürük Otu -
(Tussilago farfara)
Öksürükotu

Devetabanı, Farfaraotu, Kavalak, Sulandıkotu olarakta bilinir. İlkbahar başlangıcında, tüm bitkilerden önce, sarı çiçeklerini açmaya başlar. Nemli yerlerde, çıplak bayırlarda, çakıllı zeminlerde, işlenmemiş tarlalarda, mezbeleliklerde yaprağından önce çıkmış olan sarı çiçekler öbek öbek görülür. Yalnızca balçıklı ve killi topraklarda yetişir. Bitkinin kış stoku için çiçekleri toplanır. Mayısta üstleri yeşil ve altları gümüş beyazlığındaki keçeli yaprakları çıkmaya başladığında, çorbalarda maydanoz yerine ve salatalarda kullanılabilir. Bol miktarda C vitamini içerir. için Daha sonra, yapraklar çiçeklerden daha çok etkili madde içermeğe başladığından, çiçek yaprak harmanında kullanmak için toplanır.

-Öksürük, bronşit, nezle, bronşial astım ve zatülcenapta, ses kısılmalarında ve başlangıç döneminde ki akciğer tüberkülozunda, balgam sökücü ve dağıtıcı, göğsü yumuşatıcı olarak kullanılır. Gün boyunca balla karıştırılmış Öksürükotu çayı içilir. Yıkanıp lapa haline getirilen yapraklarda göğüs üstüne uygulanır.

-Öksürükotu, çiçek veya yaprakları buğusu, krizli ve boğucu soluk alma zorlukları ile birlikte görülen kronik bronşitlerde gün boyunca birçok kereler solunur.

-İdrar söktürür, sinirleri yatıştırır, vücuda kuvvet verir, göz kapağı iltihaplarını iyileştirir.

-Ayrıca Öksürükotu yapraklarından hazırlanan şurup, akciğer rahatsızlıklarında kullanılabilir. Toprak kaba sıra ile, bir sıra yaprak bir sıra ham şeker, koyup dolana kadar döşenir. Kabın ağzı iki-üç kat sağlam parşömen kağıdı ile veya selefon kağıdı ile örtülüp sıkıca bağlanır ve bahçenin ayak altı olmayan bir köşesine, kazılan çukura yerleştirilir. Üstü tahtayla kapatıldıktan sonra toprakla örtülür. Hiç değişmeyen sıcaklık fermantasyon olayını başlatır. Sekiz hafta sonra kap yerinden çıkarılır, elde edilmiş şurup bir veya iki kere kaynatılır. Soğuduktan sonra, geniş boğazlı şişelere doldurulur. Bu şurup grip içinde etkili koruyucudur. Kaşık ölçüsü ile kullanılır.

-Astım bronşitte, ilkbaharda bitkinin taze sıkılmış suyundan iki veya üç çay kaşığı, bir tas et suyuna veya sıcak sütle karıştırılarak alınır.

-Yılancıkta, morararak şişmiş doku yaralanmalarında, yıkanıp lapa haline getirilen yapraklarından faydalanılır. Öksürükotu kaynama suyu ile yapılan kompresler, yılancık çıbanlarında kullanılır.

-Yara ve çıbanları tedavi eder. Yaprakları ezilerek yapılan merhemi kullanılır. Flebit hastalarında, ezilmiş taze yapraklar krema ile karıştırılırlar ve elde edilen kütle iltihaplı bölgeye sürülür, bezle hafifçe bağlanır.

-Böcek sokmalarında ağrıyı dindirir.

-Kulak ağrılarında taze sıkılmış bitki özsuyu kulağa damlatıldığında ağrıyı geçirir.

-Şişen ayaklar sık sık kaynatılmış bitki suyuna sokulur.

- Romatizma ve eklem ağrılarında rahatlama sağlar.

Çocukların daha sıhhatli büyümelerini sağlar. Bir litre suya 50gr devetabanı koyup kaynatılır, günde birkaç fincan içilir.

- Kullanım Şekilleri -

Çay hazırlamak: Dolu bir çay kaşığı çiçek (sonraları yaprak ve çiçek eşit oranda ), bir fincan kaynar suda haşlanır ve demlenmesi için kısaca beklenir.

Lapa kompresi: Taze yapraklar, yıkandıktan sonra lapa gibi ezilir ve hasta bölgeye uygulanır.

Buğu tedavisi: Bir yemek kaşığı dolusu çiçek ve yaprak haşlanır ve buğusu bir örtünün altından içe çekilir. Gün boyunca yinelenir.

Ayak banyoları: İki avuç dolusu bitki yaprağı , yeteri kadar suda haşlanır ve demlenmesi için kısaca beklenir. Banyo süresi 20 dakikadır.

Taze bitki özsuyu: Yıkanmış taze yapraklar, nemli durumda iken mikserde sıkılır.