LOKMAN HEKİM |
Şifalı Bitkiler |
Sağlıklı Yaşam |
Mineraller |
Vitaminler |
Hastalıklar |
İlk Yardım |
- Papatya -
(Matricaria chamomilla) |
Genellikle balçıklı topraklarda, orman çayırlıklarında, eğilimli topraklarda, tahıl, mısır, yonca, patates ve şalgam tarlalarında yetişir. Yabani papatya ile arasındaki fark; sarı çiçek tabanının içinin oyuk ve kokusunun daha etkili oluşudur. Çiçekler sapsız olarak, Mayıstan Ağustosa kadar, öğlen güneşinde toplanmalıdır. Papatyanın Faydaları -Mide ağrılarını giderir, sindirimi kolaylaştırır.Papatya çayı, kuvvet verici, spazm çözücü, yatıştırıcıdır. -Papatya çayı, bulantı ve gaz dahil olmak üzere birçok sindirim rahatsızlığını tedavi etmek için kullanılmıştır. -Anti-inflamatuar özelliği sayesinde ishale karşı koruma sağlayan papatya çayı; mide asiditesini azaltıp ve ülsere neden olan bakterilerin çoğalmasını engelleyerek ülsere karşı da koruma sağladığı bulunmuştur. -Papatyada bulunan Alfa bisabolol maddesi ülsere iyi gelmektedir; Azulene ise mide yanmasına karşı etkilidir. Özellikle çiçeklerinin içerdiği alfa bisabolol maddesi ülsere karşı etkilidir. Bu etkin madde aynı zamanda mide yanmasına karşı da etkisini göstermektedir. -Gastrit, karaciğer ve safra kesesi şikayetleri sorunlarının tedavisi için kullanılır.
- Bağırsak gazlarının giderilmesinde ve iltihabın da kaynatılıp, bolca içirilir.
Kadınların Adet Düzensizliği ve Uykusuzluk Papatya çayının esas etkileri adet krampları ve aşırı kanamalar üzerinedir.
Birçok çalışmada papatya çayının, adet kramplarını azalttığı gözlenmiştir.
Bir ay boyunca papatya çayı tüken kadınlarda adet kramplarında belirgin bir azalma tespit edilmiştir.
Papatya çayının düzenli içilmesi sonucunda anormal adet kanamalarında düzelme görülmüştür.
-İyi bir antidepresan etkisi vardır. Özellikle adet dönemlerinde kullanıldığında etkili bir yatıştırıcıdır. -Sakinleştirici etkisi vardır, uykusuzluğa iyi gelir. Sinir sistemini rahatlatmak, bitkinliği gidermek için papatya banyolarından oldukça iyi sonuç alınmıştır. Apigenin maddesi uyku sorunları için faydalı bir maddedir. Papatya çayı direkt olarak uyku getirmese de uyku kalitesini arttıran bir bitki çayıdır. Uyumadan bir iki saat öncesinde papatya çayı içmek daha kaliteli bir uyku uyunmasına yardımcı olur.-Doğal antibiyotik olarak kabul edilir. Terleticidir, yüksek ateşi düşürücü, boğaz ve bademcik gibi birçok iltihaplanmalarda, dezenfektan ve iltihap kurutucu olarak kullanılır. Demlenip bolca içilir. -Astım, zehirlenmeler, taş düşürmek ve beyni kuvvetlendirmek için kullanılır.Göz Ağrıları - Göz ağrılarında, sütle kaynatılan papatyalar sıcak kompres olarak göz kapaklarının üzerine koyulur. Göz ve göz kapağı iltihaplanmalarında, kaşıntı ve akıntılı deri döküntülerinde dıştan kompres yapılır. Arpacık için: 1 çay bardağı kaynar suya, 1 kahve kaşığı ufalanmış papatya çiçeği konulur. 15 dakika bekledikten sonra ince ve temiz bir tülbentten süzülür. Bu suya, küçük bir parça pamuk batırılıp göz kapağının üstüne koyulur. Pamuk, soğudukça yenisi ile değiştirilir. Göz çapaklanması için ise bu su ile gözler silinir. Kaşıntılı Egzamada-100 gr tıbbi papatya çiçeği 1 litre suda 10 dakika demlenip süzülür. Bu su ile banyo yapılır. Banyo suyuna papatya yağı da damlatılabilir. Diş ve Diş Eti Ağrıları Diş Etlerine Faydaları: Bir bardak suya bir tutam (4 gr.) kır papatyasını atılır ve beş dakika hafif ateşte demlenir. Süzülen bu çaya ılıdıktan sonra diş fırçası daldırarak dişler fırçalanır. (diş macunuyla önceden fırçalamadan). Fırçalarken ara ara da diş etlerine hafif hafif masaj yapılmalı. Demlenen papatya çayı bir defalık kullanım içindir. Ayda iki-üç defa uygulak yeterli olacaktır.
Sinüzitte Kullanımı Tencerede kaynayan yarım litre suya 2 tatlı kaşığı kurutulmuş papatya atılır. Baş havluyla örterek, yüzü buharına tutulup ve burundan nefes alıp verilir. Arada ağızdan da nefes alıp verilir. Bu uygulamaya beş dakika boyunca devam edilir. Beş dakika tamamlandıktan sonra yarım saat ara verip aynı işlem tekrar uygulanır. Ertesi gün de aynı şekilde beş dakika uygulayıp yarım saat ara verip tekrar beş dakika uygulanır. Akıntının gelmeye başladığı gün, üç gün ara verilir. Bazı durumlarda ilk günün ilk beşinci dakikasında akıntı gelmeye başlar. Bazı durumlardaysa bu biraz daha gecikebilir. Yeterli rahatlama sağlandıktan sonra ileride tekrarlanabilir.Papatya buğusu yaptıktan sonra dışarı çıkılmamalıdır. Soğuk algınlığı, bronşit ve üst solunum yolları hastalıklarının tedavisinde faydalıdır. Soğuk algınlığı için: Bir bardak kaynamış su, bir çay kaşığı papatya karıştırılır 5 dakika üstü kapalı demlenip süzülür. Sıcak olarak bal ilave edilerek sabah akşam içilir. Şeker Hastalığında
-İşitme güçlüğü çekenler içinde ada soğanı kızartıldığı papatya yağını sıcak olarak, sık sık kulağa damlatıldığında yeniden işitmeye faydalı olacaktır. - İdrar zorluğunu giderir, kumları döker, demlenmiş papatya çayı bir hafta sabah ve akşamları bolca içilmelidir. Kaynatılmış papatya mesanenin üzerine uygulandığında ağrıları da hafifletir. - Dimağı kuvvetlendirir, baş ağrılarını giderir, bunlar için kaynatılıp içilir. Migren ağrılarında; 5 gr papatya 300 ml suda 4-5 dakika demlenir; günde birkaç defa içilir. -Karaciğer rahatsızlıklarında tedaviye yardımcı olur. Bedeni güçlü tutar. Karaciğeri koruyan herniarin maddesi kır papatyasının tipik etkin maddelerinden biridir. Ayrıca, karaciğerin arındırılmasındaki rolü sinapic asitten kaynaklanmaktadır. Kır papatyasının bitkisel çayının içilmesi, karaciğer metabolizmasının sağlıklı çalışmasında ve karaciğerin arındırılmasında (hepato-detoxification) faydalıdır. -Hepatit B'de bir çay bardağı sıcak suya yarım kahve kaşığı papatya konur, 5 dakika bekletilir. Süzülür, öğle ve akşam yemeklerden 15 dakika önce içilir. Erkekler için, afrodizyak tır: Kaynatılıp şekerle içilir. -Kalp hastalıkları bulunan kişilerde yapılan çalışmada; düzenli papatya çayı içenlerin kan basıncı düzeylerinin daha dengeli olduğu tespit edilmiştir. -Kemik erimesini yavaşlatabilir veya önleyebilir Yapılan bir çalışmada papatya çayının anti-östrojenik etkilere sahip olduğu, aynı zamanda da kemik yoğunluğunu arttırmaya da yardımcı olduğu gözlenmiştir. -Bazı çalışmalar papatya çayının kanser hücrelerini hedef alabildiğini veya hatta bu hücrelerin gelişmesini engellediğini öne sürmektedir. Papatyada bulunan Apigenin maddesi, kanserle mücadelede etkindir. Troid bezi kanserinin oluşumunu önler. -Papatya içeriğinin, belirgin bir şekilde pıhtılaşmayı önlediğini gösteren deneysel çalışmalar mevcuttur. -Sırt ve bel ağrılarını hafifletir Bağışıklık sistemini güçlendirir Boğaz ağrısını alır Apse tedavisinde gargara suyu olarak kullanılır.
-Deri döküntülerini iyileştirmeye yardımcı olur. UV ışınları filtrelediği için güneş koruyucu olarak kullanılır. -Cilt bakımında: Papatyanın antienflamatuar özelliği, cildi hafif sıkılaştırıcı etkiye sahiptir. Kaynatılmış bitki ve suyu ile haftada bir kez yüz yıkandığında ciltte tazelik ve sağlıklı bir renk kazandırdığı görülecektir.
|
- Kullanım Şekilleri -
|
Çay Hazırlamak:
Banyo katkısı: Tam banyo için dört avuç dolusu, yüz veya saç yıkamak için bir avuç papatya çiçeği haşlanır ve demlenmesi için kısaca bekletilir. Kompresler: Bir fincan kaynak su, bir yemek kaşığı çiçeğin üstüne dökülür, demlenmesi için kısaca beklenir ve süzüldükten sonra sıcak kompreslerde kullanılır.Bitki yastığı: Keten bezinden yapılmış bir torba, kurutulmuş çiçekle doldurulur ve ağzı dikilir. Kuru bir tavada iyice ısıtılır ve hasta organın üstüne koyulur. Banyo katkısı: Tam banyo için dört avuç dolusu, yüz veya saç yıkamak için bir avuç papatya çiçeği haşlanır ve demlenmesi için kısaca bekletilir.Papatya yağı: Güneşli havada toplanmış çiçekler, küçük bir şişenin içinde gevşek olarak doldurulur ve üstüne, saf zeytinyağı dökülür. Zeytinyağı çiçeklerin üstüne çıkmalıdır. Şişe 14 gün güneşte bekletilir. Buzdolabında saklanmalıdır. Papatya merhemi: 250gr içyağı tavada iyice kızdırılır ve iki avuç dolusu çiçek bu yağa atılır. Tavadakiler köpüklenmeye başlayınca karıştırılır, ağzı kapatılarak serin bir yere kaldırılır. Ertesi gün hafifçe ısıtılır ve bir keten bezinden geçirilip, posa da sıkılır. Deneyimlere göre, en iyi yöntem şudur: Süzgecin içine bir keten bezi yayılır, süzgeç başka bir kabın üstüne oturtulur ve sıkma işlemine başlanır. Merhem maddesi düzgün bir biçimde karıştırılır ve temiz cam veya toprak kaplara boşaltılır.Papatyayı Toplama ve Kurutma Yöntemi Mayıs-Haziran aylarında çiçek açan papatya, öğlen saatlerinde sapsız olarak toplanır. Çiçekleri tam olarak açtıktan sonra en geç on gün içinde toplanmalıdır. Çok fazla beklemiş veya beyaz çiçek yaprakları kısmen dökülmüş olanlar toplanmamalıdır. Araç trafiğinin yoğun olduğu yol kenarlarında yetişenler tercih edilmemeli. Kurutulacak papatyalar, belki tozludur diye kesinlikle yıkanmamalıdır. Papatyalar topladıktan sonra bir tahta veya bez üzerinde açık havada ve gölgede kurutmak gerekir. Kuruturken, naylon veya benzeri sentetik malzeme üzerine kesinlikle serilmemelidir. Kuruduktan sonra cam kavanozda ve ışık almayan kapalı bir dolapta saklanır. Papatya çiçeği, toplanmasının üzerinden 1 yıl geçtiyse kullanılmasının herhangi bir faydası olmaz.
Papatya çayı fazla tüketilmediği sürece olumsuz bir etkiye yol açmaz. Ancak fazla tüketilir ise yorgunluk, mide bulantısı, kusma gibi sorunlar yaşanabilir. Aynı zamanda alerjen hassasiyeti olan kişilerin de kullanmadan önce doktorlarına başvurmaları gerekmektedir. İlk defa papatya çayı içenlerde mide bulantısı görülüyorsa, papatya çayı kullanılmamalıdır. Papatya çayı özellikleri arasında kan inceltme görülür. Amelyatlardan 15 gün önce papatya çayı kullanmayı bırakılmalı. Gebelik döneminde rahim kaslarını etkileyeceği için; bu dönemde papatya çayı tüketimi tavsiye edilmez. |