LOKMAN HEKİM |
Şifalı Bitkiler |
Sağlıklı Yaşam |
Mineraller |
Vitaminler |
Hastalıklar |
İlk Yardım |
- Sarımsak -
(Allium sativum L.) |
Beslenme alışkanlığında bu lezzetli ilacın özel bir yeri vardır. En iyi kalite sarımsak germanyum ve selenyumca zengin topraklarda yetişir. Sarımsak; 33 çeşit kükürt bileşiği, germanyum, çinko, A, B1 ve bolca C vitamini içerir. Sarımsağın pek çok yararı bir kükürt bileşiği olan Allisin (sarımsağa koku ve lezzet veren) maddesinden kaynaklanmaktadır. Sarımsak yüksek miktarda manganez, B vitamini, B6, bakır, selenyum, fosfor ve kalsiyum içerir. Antioksidan ve iltihap karşıtı etkisi ile bilinen flavonoid bileşikleri ve 17 çeşit aminoasit (vücutça sentezlenmeyip, yiyeceklerle dışardan alınması gereken aminoasitlerin tümü) vardır.Sarımsağın Faydaları Antibiyotiktir Mikroorganizmalar (antiviral, antifungal, antiprotozoon, antiparazitik ve antibakteriyel ) üzerine antibiyotik etkiye sahiptir. Özellikle anti-bakteriyal etkisi nedeniyle pek çok hastalığın tedavisinde kullanılır.İçeriğinde bulunan sülfür bileşikleri sayesinde antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bakterilerden oluşan bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde etkilidir. Sarımsak, yaygın olarak kullanılan antibiyotiklere karşı dirençli olan 7 patojen bakterinin gelişimini engeller. İlaca dirençli mikrobiyal hastalıkların önlenmesinde, çoklu ilaca dirençli tüberküloz ve giardiasis (kuduz ateşi) hastalıklarının tedavisinde sarımsak önerilmiştir. Günde 3 doz sarımsağın semptomları önlemede Penisilamin-D ilacından daha etkili olduğu bulunmuştur. Allisin bileşiği sıtma hastalığı parazitlerine karşı da etkilidir. Sarımsakta bulunan allisin gibi bileşikler soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı çok etkilidir. Yapılan araştırmada, sarımsak takviyesi alanlarda daha az soğuk algınlığı ve grip gözlenmiştir. Antiseptik özelliği vardır. Crotonaldehy de sarımsaktaki değerli bir iç antiseptik görevi gören bakterisittir. Grip, nezle, ses kısıklığı, astım rahatsızlıklarına iyi gelir. Terleticidir, ateş düşürülmesine yardım eder, öksürüğe faydalıdır.
-Öksürük ve bronşitte; Kıyılmış bir diş sarımsak, yarım litre süt ile 15 dak. kaynatılır günde iki fincan içilir. Ya da yeteri kadar sarımsak koyun sütü ile haşlanır, tere yağı ile pişirilir, bal ilave edilerek macun haline getirilir, birer kaşık yutulur. Romatizma ve eklem iltihaplarında şikayetleri azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendirici ve hücre koruyucudur.
-Çiğ olarak veya yağı kullanılır. Kemik sağlığını korur Sarımsak, osteoblast (yeni kemik matrisi üretmeye yardımcı olan kemik hücreleri) hücrelerini hasardan korur. Özellikle kadınlarda osteoartrit (kireçlenme) seviyelerini düşürür.Günlük 2 gram çiğ sarımsak tüketimi, menopoz döneminde kadınlarda oluşan östrojen hormonu eksikliğinin belirtilerini azaltır. -Erkekler için afrodizyaktır. Kanser Önleyici ve Tedavi Edicidir -Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, sarımsak, kanser önleyici ve anti-tümör özelliklere sahiptir. Kanserle mücadele eden interferonun üremesini sağlar. Sarımsağın yapısındaki allisinin tümör gelişimini engellediği gibi, radyasyon nedeniyle oluşan kanserler üzerinde de etkisi saptanmıştır.
Kalp Dostudur Sarımsakta bulunan allisin bileşiğinin kardiyovasküler sisteme ve dolaşım sistemine ciddi yararları vardır. Dialil sülfit, kalbin korunmasında yardımcıdır.
1-250gr. sarımsak, 6 tane limon suyu cam kavanozda bir hafta bekletilir, öğlen yemeğinden önce 1 çay bardağı ılık suya 1 çay kaşığı koyulup içilir. 15 kaşığa kadar arttırılır. Sonra 1'er eksiltilir, 1 kaşığa indirilir. Yılda 3 kez tekrarlanır. (Kolesterol içinde kullanılır)
Kolesterole iyi gelir Kardiyovasküler güçlendiricidir. Serum kolesterol seviyesini ve trigliserit oranını düşürür ve HDL / LDL oranını düzeltir.
Diyabet Hastalarında Kanda adiponektin (yağ hücrelerinin salgıladığı bir hormon) seviyesi azaldığında tip 2 diyabet ve kardiyovasküler problemler artış göstermektedir. -Midedeki yanma, gastrit ve mide iltihaplarına iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır. İştah açıcıdır.
-Kabızlığı giderir. Yetişkin insanlarda barsak parazitlerini düşürür.
-Böbrek taşlarının düşürülmesine yardım eder. Yaşlanmayı Geciktirir
- Araştırmada, sarımsak ekstraktında bulunan SAC enzimi Alzheimer ve demans hastalığını tedavi etmek için geliştirilen ilaçlarda kullanılabileceği bulunmuştur. -Isırık ve arı sokmalarında sarımsağın o bölgeye sürülmesi tedavi edicidir. Hasar gören bölgenin üzerine bir parça kesilmiş sarımsak koyulup yara bandı ile kapatılır. -Kulak enfeksiyonu ve ağrısı için sarımsak yağı kullanılabilir. Zeytinyağında ısıtılmış sarımsak süzülür. Soğuttuktan sonra ağrıyan kulağa konulur. -Histeride, hastaya ezilmiş sarımsak koklatılır. -Her gün yenilen bir diş sarımsak gözdeki kılcal damarları açar daha iyi görmeyi sağlar. Cilt Hastalıklarına İyi Gelir Sarımsak cildi serbest radikallerin etkisinden korur ve kolajen kaybını yavaşlatarak cilde elastikiyet kazandırır. Topikal(deriye) olarak uygulandığında, akne ve egzama gibi cilt hastalıklarına karşı koruma sağlar.Ergenlik sivilcelerinde, arpacıkta; günde birkaç kez sürülür. -Yara ve çıbanlarda, sarımsak suyu kullanılır. -Yaraları dezenfekte etmek için 10 gün boyunca 30gr. kesilmiş sarımsağı ezerek oluşturulan karışım kullanılır. Mantar Enfeksiyonlarına Karşı Etkilidir
Sarımsak, özellikle mantarlara karşı çok etkilidir.
Ayak tırnağı mantarı tedavisi: Mantar ılık ve nemli bölgelerde büyür. Mantardan etkilenen bölgeye ılık, nemli, temiz bir bezle kompres yapılır. Bu, gözenekleri açar ve mantarı yüzeye çeker. Böylece tedavi daha etkili olur. -İki diş ezilmiş sarımsak ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı karıştırılır. Enfekte ayak tırnağına bu karışım uygulanır, bir bandaj ile ayak parmağı kapatılır. Birkaç saat bu şekilde beklenip yıkanır. Bu işlem şikâyet geçene kadar tekrarlanır. Vajinal mantar tedavisinde ağızdan yutulur. -Siğil ve nasırlarda; bir baş sarımsak yağlı kâğıda sarılarak pişirilir. Birkaç gün bekletildikten sonra kullanılır. Nasır veya siğili olgunlaştırıp, kökünden sökülmesine yardımcı olur. - Saç dökülmesinde: Sarımsak jeli, saçkıran olarak bilinen alopesi areata hastalığının tedavisinde hindistancevizi yağı ile birlikte uygulanır. Ayrıca saç derisine sarımsağın yağıyla masaj yapmak saç dökülmesini önler.
-Zehirlenmelerde; yılan, akrep sokması, kuduz köpek ısırmalarına karşı sarımsak faydalıdır. Sarımsak Vücudu Toksin Maddelerden Temizler Sarımsağın yapısında ki kükürt bileşikleri, vücudu ağır metal toksisitesi kaynaklı baş ağrısı ve kan basıncında artış gibi belirtilerden ve organ hasarından korur. Kükürt bileşikleri ağır metallere (kurşun, cıva, kadmiyum, arsenik) ve gıda katkılarına, gıda boyalarına, koruyucu ve tatlandırıcılarına bağlanıp onları zararsız hale getirerek koruyuculuk sağlar.
İçerdiği bir organosülfür bileşiği olan dialkil disülfitin (DADS) alkolün neden olduğu karaciğer hasarı na karşı koruma sağlar.
-Sarımsak yağı-suyu karışımı tarım ürünlerini zararlı böceklere karşı korur. Sarımsak Zayıflatır mı Günde bir diş sarımsak tüketmek kilo vermeye yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırıp toksinlerin atılmasına katkı sağlar. Zayıflamak için sarımsaklı zencefilli limonlu çay içilir. Sarımsaklı zencefilli limonlu çay: 3 diş sarımsak, küçük bir parça zencefil kökü, 4-5 damla limon suyu, 2 bardak su. Yapılışı: Kaynatılmış suya zencefil ezilip atılır. Kaynayan karışıma soyulmuş sarımsaklar eklenir ve kaynatmaya devam edilir. Ilıdıktan sonra süzülür ve kokuya karşı limon suyu eklenebilir. Kür olarak 15 gün den fazla uygulanmamalıdır. Kronik hastalığı olanlar doktora danışarak kullanmalıdır. Maydanoz limon sarımsak kürü: 5 dal maydanoz, 1 diş sarımsak, 2 kaşık limon suyu, yarım bardak su.
Diğer Kullanım Alanları Sarımsağın yararının büyük kısmı sarımsak karanfili nin kıyıldığı, ezildiği veya çiğnendiği zaman oluşan kükürt bileşikleri ndedir. Sarımsak kekik ve zeytinyağı ile birlikte kırmızı ve beyaz etleri marine etmek için kullanılır. Yemeklere baharat olarak ilave edilir. Kuru sarımsağın ızgarası yapılır. Domatesli ve yoğurtlu sosların içine kıyılır. Sarımsak Kokusu Nasıl Geçer Karanfil, maydanoz ve naneli sakız çiğnemek, limon suyu içmek ağzınızdaki kokuyu alır. Kırmızı ya da Trabzon hurma sı ile beraber tüketilebilir.
Çiğ Sarımsak Yemenin Faydaları Çiğ sarımsak yutmak hazımsızlığı kolaylaştırır. Vücudun direncini arttırır, enerji verir. İdrar söktürür. Soğuk algınlığı na karşı koruma sağlar.
Siyah Sarımsağın Faydaları Siyah sarımsak oluşturmak için; beyaz sarımsak başları 2 hafta süresince ısıl işlem uygulanarak fermente edilir. Bu işlem sarımsağa siyah renk verir ve bildik sarımsak kokusu yok olur. Yüksek oranda antioksidan özelliği vardır. Enerji, vitamin, protein ve mineral kaynağıdır. Beyaz sarımsağa göre bakteri, virüs ve mantar kaynaklı hastalıklara karşı daha etkili dir. Siyah sarımsak kullanımı mide asit dengesini düzenler, antialerjik özellikleri vardır ve iyi bir mide koruyucu dur.
Saklama Koşulları -Tazeliği nden emin olunan sarımsak alınmalı.
-Yumuşak ve kağıtsı kabuğunda küf lekeleri varsa alınmamalı.
-Sarımsak başları sağlam dolgun dişlerden oluşmalıdır.
Sarımsağın aşırı tüketiminin bazı yan etkileri görülebilir. Sarımsağın yapısındaki yüksek oranda kükürt bileşikleri alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Cilde uzun süre sarımsak uygulandığında kimyasal yanıklar, kontakt dermatit ve bronşiyal astım gibi ciddi sorunlar oluşabilir.
Düşük tansiyon, tiroit sorunları varsa çiğ sarımsak tüketmeden önce doktora danışılmalı.
- Sarımsak bazı ilaçlarla etkileşime geçebilir. Bu ilaçları kullanan kişilerin çok fazla sarımsak tüketmemesi gerekir:
|