LOKMAN HEKİM

Şifalı Bitkiler

Sağlıklı Yaşam

Mineraller

Vitaminler

Hastalıklar

İlk Yardım

sifali bitkiler
- Sarı Sabır -
(Aloe Vera)
Sarı Sabır

Sarısabır, Asphodelaceae familyasından Aloe cinsini oluşturan bitki türlerinin ortak adıdır. Yaklaşık 300 türü vardır. 3-4 türünün şifalı özelliği bulunmaktadır. Bunların içinde en şifalı olarak gösterilen tür Aloe vera'dır. Anavatanı Afrikadır.

Aloe vera, binlerce yıldır tedavi amacıyla kullanılan şifalı bir bitkidir. Evlerde süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Başta cilt hastalıkları olmak üzere bağışıklık, diyabet ve kalp hastalıklarına kaşı kullanılmaktadır. Yapraklarından çıkan jelin şifa özelliği bulunmaktadır. Jel oksijenle temas ettikten sonra bir çeşit oksitlenme yapmakta ve yaklaşık 5 saat içinde şifa özelliklerini kaybetmektedir.

Serbest ya da glikozit halde antrasen türevleri (aloin ve aloemodin adlı maddeler), uçucu yağ ve reçine içerir. Sarısabırdan çıkarılan özsu, kozmetik ve ilaç endüstrilerinde, 200’e yakın ilaçta kullanılmaktadır.

Aloe vera yapraklarında en az 160 temel bileşen vardır. Bazı uzmanlara göre ise, en az 300 ila 400 hayati bileşen bulunmaktadır. Aloe vera, antioksidanlar olan A, C, E ve B vitaminleri, monosakkaritler, polisakkaritler, hormonlar, enzimler ve ikincil bitki bileşikleri içerir.
Bir bardak saf aloe vera suyunda
Kalori: 8
Protein: 1 gramdan az
Yağ: 1 gramdan az
Karbonhidratlar: 3 gram
Lif: 2 gram
Şeker: 1 gramdan az vardır.

Amino asitler: Vücutta protein yapımı için vazgeçilmez olan aminoasitlerden 7 tanesi esansiyel (vücut için dışarıdan alınması zorunlu) olmak üzere, 20 adedi bitki tarafından sentezleniyor.

Enzimler: Bitki bünyesinden elde edilen enzimler arasında alkalin fosfataz, amilaz, karboksi peptidaz, katalaz, selülaz, lipaz ve peroksidaz bulunuyor. Bu enzimler, besinlerin yapıtaşlarının yıkılmasında ve bu yapıtaşlarının vücut tarafından emiliminde görev alır.

Hormonlar: Aloe veranın büyüme hormonları olarak tanınan oksin ve giberellinin, özellikle yara iyileştirici ve yangı giderici (antienflamatuar) etkisi vardır.

Vitaminler: Aloe özütünde, serbest radikallere karşı antioksidan özellikteki A, C ve E vitaminleri, alyuvar üretiminde önemli yer tutan B12 vitamini, kan hücrelerinin gelişimi için gerekli olan folik asit ve B grubundan diğer vitaminler ve kolin, sakaridler, salisilik asit bileşenleri gibi 75’den fazla aktif bileşen bulunuyor.

Mineraller: Bitki özsuyunda, vücut sağlığı için gerekli olan ve dışarıdan alınması gereken 9 mineral bulunuyor. Bunların arasında kalsiyum, sodyum, potasyum, bakır, demir, magnezyum ve çinko da vardır.

Antrakinonlar: Düşük derişimde analjezik (ağrı giderici), antibakteriyel, antifungal ve antiviral özellik gösteren, yüksek derişimdeyse zehir etkisi gösterebilen bu kimyasallar, bitki içeriğindeki en önemli maddeler arasında sayılıyor.

Aloe özütünde, özellikle tıbbi önem taşıyan "aloin" ve "barbaloin" başta olmak üzere, aloetik asit, emodin, krisofanik asit, antrasin ve resistanol gibi antrakinonlar (toplam 12 adet) bulunuyor. Bitki özütünde bulunan diğer bir antrakinon olan aloe-emodin de, farelerle yapılan deneylerde kan kansrine (lösemi) karşı başarılı bir aktivite göstermiştir.
Antrakinonlar, yaprak özsuyunda bol miktarda bulunur ve laksatif (müshil) etkisinden de yararlanılır.

Steroller: Aloe vera, antienflamatuar (yangı giderici) özellikteki kimyasallar olan sterollerin 4 farklı tipini içeriyor: kolesterol, lupeol, b-sitosterol ve kampesterol. Bunlardan lupeol, antiseptik (mikrop gelişimini önleyici) ve analjezik (ağrı dindirici) özellik gösterirken, b-sitosterol da iyi huylu prostat hiperplazisinde (hücrelerin aşırı büyümesinde) tedavi amaçlı olarak kullanılır.

Bitki içeriğinde bulunan diğer maddelerin arasında, ağrı kesici özellikteki önemli bir bileşik olan salisilik asit, temizleyici ve antiseptik özellikteki saponinler, çeşitli bileşiklerin taşınmasına ve emilimine yardımcı olan lignin, ve bağışıklık sistemini düzenleyici şekerler mevcuttur. (vücut için dışarıdan alınması zorunlu) olmak üzere, 20 adedi bitki tarafından sentezleniyor.

ALOEVERANIN FAYDALARI

Vücuttaki İltihabı Tedavi Eder, Oluşumunu Önler Aloe vera, etkili bir anti-inflamatuardır. İltihaplanmaya neden olan serbest radikal hasarlarıyla savaşmaya yardımcı olan antioksidan görevi gören çok sayıda vitamin ve mineral içerir. Yapılan araştırmalar, Aloe veranın zengin içeriği ile vücudun bağışıklık sistemine iyi geldiğini ve yaşlanma karşıtıbir antioksidan olduğunu kanıtlamıştır.

A vitamini göz sağlığı, nörolojik fonksiyonlar ve sağlıklı cilt için çok önemli bir antioksidandır. Aloe verada bulunan C vitamini; vücudu kalp-damar hastalıkları, doğum öncesi sağlık sorunları, göz hastalıkları ve hatta cilt kırışıklıklarından korur. E vitamini ise, serbest radikal hasarını azaltarak vücuttaki iltihaplara karşı savaşır.

Aloe Vera jeli, iltihap kurutucu ve antibakteriyel özelliğe sahip olduğundan, özellikle ağrılı sivilcelerin kurutulmasında oldukça etkilidir. Akne ve sivilcelere ağrısı geçene ve iyice sönene kadar günde 3-4 defa sürülür.

Yaraları İyileştirir

Derideki yaralarüzerinde etkilidir. Aloe vera, bir polisakkarit olan glukomannan ve bir büyüme hormonu olan giberellin içerir. Bunlar, fibroblast üzerinde bulunan büyüme faktörü reseptörleri ile etkileşime girerek çalışır. Fibroblastın proliferasyonu tetiklenir ve kollajen sentezi artar. Bu nedenle, süreç yara iyileşmesini daha hızlı hale getirir.

-Aloe vera jel deriyi radyasyon hasarına karşı korur. Nükleer savaş tehdidi baş gösterdiğinde ABD hükümeti termal ve radyasyon yanıkları tedavi etmek için Aloe vera üzerine araştırmalar yapmıştır. ABD Gıda ve İlaç İdaresi ciltte yanıklara şifa için Aloe veranın reçetesiz ilaç olarak satılmasını onaylamıştır.
-Radyoterapi nedeniyle oluşan deri ve mukoza yanıklarının tedavisi için kullanılır.
Yanıklara Aloe vera jeli kullanıldığında hızlı iyileşme görülmektedir. Aloe vera da bulunan bazı bileşiklerle beraber bu polifenoller, insanlarda enfeksiyonlara sebep olabilecek bakterilerin çoğalmasını engellemeye yardımcı olur. Bu durum yaraları iyileştirmesi ve cilt problemlerinin tedavi edilmesini kolaylaştırmaktadır.
Güneşte oluşan kızarıklıkları azaltır.
Kanser yaralarını tedavi etmeye yardımcı olur.
Aftların Tedavisin de Kullanılır Ağız ülseri ve aft yaraları, dudak altında, ağız içinde oluşur. Yaklaşık bir hafta sürebilir. Aloe vera, ağız ülserlerinin iyileşmesini hızlandırır ağrıyı azaltır.
Uçuk tedavisinde kullanılır. Herpes simplekse karşı etkilidir. Jel, günde birkaç defa kullanıldığında iyileşme sürecini hızlandırdığı görülmüştür.

Kaşıntıyı Giderir Antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri nedeniyle cilt hastalıkları, ürtiker, cilt tahrişlerini yatıştırır.
Aloe vera, sedef, dermatit, oral mukozit, cerrahi yaralar tedavisinde etkilidir.
Cilt tahrişlerine faydaları ile ilgili 1935 de ABD’de yapılan araştırmada başarılı sonuçlar elde edilmiştir. 1996 da İsveç de yapılan araştırmada sedef hastalığı üzerine olumlu etkisi %83 olarak bulunmuştur.
Ciltte oluşan kaşıntı ve tahriş gibi durumlarda ilk kullanılacak bitkisel desteklerden biri aloe vera jelidir. Cildi rahatlatır, kaşıntı hissini giderir. Böcek ısırıklarının, kaşıntı ve ağrılarını rahatlatır.

Cilt Sağlığına Faydalıdır

Doğal Nemlendiricidir. Cilde su bazlı nemlendiricidir, canlandırır, doğal koruyucudur. Cildi besler ve esneklik kazandırır. Cildin derinliklerine nüfuz ederek pH dengesinin korunmasını sağlar.
Kolajen cildin yapısı ve esnekliği konusunda önemli rol oynayan bir proteindir. Çalışmalar, topikal olarak deriye uygulandığında aloe vera jelinin ciltteki kolajen üretimini arttırdığını göstermektedir

Kuru ciltleri nemlendirir. Olgun ciltlerin yıpranmış hücrelerini yeniler, onarır ve yıpranmışlık etkisini tersine çevirir.
- 1 tatlı kaşığı kadar jel, göz çevresi dâhil yüz ve boyna güne 1 defa sürülür. Jele birkaç damla taze limon suyu karıştırırsa cilde C vitamini de uygulanmış olur.

Cilt lekelerinin rengi zamanla açılır ve kaybolur.
-Yüz ve boyanda ki kırmızılıklarda; 1 yemek kaşığı dolusu jele yarım fincan saf gül suyu eklenir. İyice ezip karıştırır, yüz ve boyna pamuk yardımıyla yedirilir. 20 dakika bekledikten sonra soğuk suyla yıkanır. Uzun vadede cilt tonu eşitlenecektir. Jel, cildin derinliklerine nüfuz ederek pH dengesini düzenler. Kadınlarda özellikle hamilelik sonrası ve hızlı kilo alıp verme nedeniyle oluşan çatlak vb. cilt sorunları için kullanılır.

Özellikle kuru ciltlerin dökülme ve kızarıklıklarında aloe vera yağı veya aloe vera sabunu ile yıkanması faydalıdır.

-Yağlı ciltlerde; 1 yemek kaşığı dolusu jele 1 tatlı kaşığı bal ya da 2 çay kaşığı kil karıştırılır. Karışım temizlenen cilde sürüp 20 dakika sonra ılık suyla yıkanır. Yağ dengesini sağalacaktır.

-Kuru ve hasar görmüş ciltlerde; 1 yemek kaşığı dolusu jele 5 damla badem yağı, Hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı eklenir. Karışım 20 dakika temiz ciltte bekletilip soğuk suyla yıkanır. Hem nemlendirir hem de nemi hapsederek daha uzun süre yumuşak ve pürüzsüz bir cilt sağlar.

-Cilt maskesi:
Tarçın, bal
ve aloe vera. Antibakteriyel ve anti-enflamatuar özellikleri nedeniyle sivilceleri azaltmakta oldukça etkilidir.
-Küçük bir kâsede yaklaşık 2 çorba kaşığı bal, 1 çorba kaşığı aloe vera jeli ve çeyrek çay kaşığı tarçını karıştırılır. Bu karışım yüze uygulanır ve 10 dakika kadar bekledikten sonra ılık su ile durulanır.

Ölü Deriyi Yeniler

Aloe vera jeli, bütünleyici bir etkiye sahiptir; cildi derinden temizler, arındırır ve yeniler. Ölü derileri temizlemek için düzenli olarak peeling ve tonik yapılmalı.
Aloe vera jeli ile yapılan peelingle ciltteki ölü deri atılır. Hücre oluşumunu destekleyen aloe vera jeli, cildin daha genç ve canlı görünmesine yardım eder.
Gözenekleri sıkılaştırır. Kırışıklık oluşuma engel olur. Göz kenarlarında ve dudak kenarlarında meydana gelen kırışıklık için güvenle tercih edilebilir.
Siyah nokta oluşumunu önler.
Egzama ve sedef hastalığına iyi gelir. Aloe vera jeli veya kremi donmadan kaynaklanan doku hasarlarına faydalıdır.
Kolesterol seviyesini dengede tutar.

Kalp damar sağlığına faydalıdır. Kan akışının hızlanmasını sağlayarak damar tıkanıklığını önler. Kuru incirle birlikte çıbanların üzerine bağlanır. Kemik erimesi tedavisinde de kullanılır.

Göz Sağlığında

Görme performansının sağlanmasında önemli bir etkiye sahiptir. Aloe vera, akyuvar oluşumunu tetikler ve canlı dokunun kendisini iyileştirmesine destek olur. Gözü saran narin zar dokusu için koruma etkisi sağlar.
Katarakt, korneanın güçsüzleşmesi, sarı nokta hastalığında kullanılır.

Düzenli olarak alındığında şeker hastalığına bağlı ortaya çıkan göz hastalıklarından korunmaya yardımcı olur.

Malzemeler:
½ su bardağı aloe vera (100 gram)
½ su bardağı ezilmiş ceviz (50 gram)
1 yemek kaşığı bal (25 gram)
2 adet limon suyu

Hazırlanışı: Yapraklar kesilip jeli çıkarılır, biraz su ile beraber bir kaba konulur. 10-15 dakika kaynatılır. Fazla suyu boşaltılır ve jeli buzdolabına konulur. 10 veya 12 saat sonra bu jel diğer maddelerle beraber bir kabın içine konur. Krema kıvamına gelene (smoothie gibi) kadar hepsi karıştırılır. Günde üç kere tüketmek için 3 porsiyona bölünebilir. Her ana yemekten en az 30 dakika önce içilir.

Saçları Besler

İçeriğindeki vitaminler ve besleyiciliği sayesinde saçı güçlü ve sağlıklı bir görünüme kavuşturur. Saç ölü hücreden arınır ve saç folikülleri etrafında cilt dokusunun yenilenmesine yardımcı olur. Saçları nemlendirir, besler ve parlatır, saç dökülmesini önler ve saç köklerini güçlendir.
-Jel saçlara ve kafa derisine doğrudan saç kremi gibi uygulanır. 10 dakika ile yarım saat arasında bir süre bekledikten sonra yıkanır.
-Saçlar şampuanlamadan 15 dakika evvel, saç dipleri uygun miktarda jelle iyice ovulur ve yıkanır.
Kepekli saçlarda, doğrudan şampuan şişesinin içine bu jelden eklenir. Zamanla kafa derisinin rahatladığı ve saçların yumuşadığı fark edilir.

Aloe vera jeli kuru saçlar veya kaşıntılı kafa derisi için doğal bir tedavi yöntemidir. Bitki içindeki bölümü çıkarılır, blendırda jel haline getirilir.

Sindirime Yardımcı Olur

Aloe vera suyu sindirimi iyileştirir. Bağırsak hastalıkları tedavisinde kullanılır.
Anti-enflamatuar ve laksatif bileşenleri sindirimi kolaylaştırır, asit/alkali ve pH dengesini normalleştirir, sindirim için bakterileri teşvik eder, böylece bağırsak işlevlerini düzenler.
Bağırsak mantarları oluşumunu azaltır, hastalığı tedavi eder. Araştırmada gastrik asit düzeyi, aloe vera ile tedavi edildiğinde azaldığı görülmüştür. Gastroözofageal reflü, mide ve onikiparmak bağırsağı ülserinin tedavisinde faydalıdır

Kabızlığa Faydalıdır

Aloe vera doğal bir müshildir. Yapılan araştırmalarda Aloe vera lateksinde (yaprak derisinin hemen altındaki hücrelerden elde edilir ve sarı renktedir) bulunan antrakinonlar, bağırsaklardaki suyu artırır ve mukus salgısını tetik ler, bağırsak hareketliliğini artırarak kabızlığı önler. Elma ile alındığında aloe vera suyu müshil görevi görür.

Karaciğer sağlığına destek

Aloe vera suyu, fitobesin açısından zengindir. Vücuttaki su miktarının düzenine destek olur Karaciğerimiz vücudumuzdaki su miktarı yeterli olduğu zaman doğru seviyede fonksiyon gösterebilir. Böylece karaciğerin vücudu detoksifiye etmesine yardımcı olur.

Bağışıklığı destekler

Aloe vera doğal çinko kaynağıdır. Çinko, sağlıklı ve dengeli bir ruhhali, vücut direncini artırmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemli bir yapısal bileşendir.

Diyabet Tedavisinde Kullanılır

Yapılan çalışmalarda, Aloe veranın kronik hiperglisemi hastalığını hafiflettiği görülmüştür. İki klinik çalışmada ilaç tedavisi olmaksızın diyabetli kadınlara 6 hafta Aloe vera jelinden bir çorba kaşığı verilmiş ve kan glikoz, serum trigliserid düzeyleri azalmıştır.

Diş plaklarını azaltır

Dişlerde biriken plak veya bakteriyel biyofilm oluşumu azaltılarak diş çürüğü ve diş eti hastalıkları engellenebilir. Aloe vera ağızda plak üreten bakterileri öldürmede etkilidir.

ALOE VERA JELİ

Jel, yaprağın iç kısmındaki renksiz sıvıya denir. İçerisinde 18 amino asit, 20 mineral ve 12 vitamin çeşidi bulunur. Antioksidan ve antibakteriyel özellik taşır.
Aloe vera jeli içme suyuna karıştırıp içilebilir.

İlaç, gıda sektöründe de yoğurt, içecekler ve tatlılarda koruyucu olarak kullanılır. Doğal tatlandırıcı özelliğine sahiptir. Şurup yapımı sırasında doğal şeker olarak kullanılır.

Aloe Vera Jelinin Hazırlanması ve Saklanması

1-Eller iyice yıkanır ve aloe vera yapraklarından toprağa yakın olanı makasla keserek kökten ayırılır.
Kesilen parçada bulunan reçine, bardak içinde 10 dakika kadar dik kalacak şekilde bekletilerek temizlenir.
2-Sebze soyma bıçağı ile bitkinin dışında bulunan yapraklar temizlenir. Kabuk çıkardıktan sonra bir tatlı kaşığı yardımıyla jel bir kaba aktarılır.
Jelin kıvam alması için blenderden geçirilir. Daha pürüzsüz bir jel elde edilir.
Püre haline gelen aloe vera jeli, kuru-temiz cam kavanoz içinde serin bir yerde muhafaza edilir.
Jelin bozulmaması için cam kavanozun kapağı sıkıca kapalı olması
önemlidir Açık bırakılan kapaklardan toz ve hava girer. Aloe vera jelinin yapısını bozabilir.
Jelin üzerinde küflenme ya da renk değişimi olursa yeni jel hazırlanmalıdır.

ALOE VERA SUYU

Aloe vera suyu bitki yaprağından elde edilen yapışkan ve yoğun bir sudur.
-2 yemek kaşığı taze aloe vera jeli bir bardak su ile karıştırılıp içilebilir. Jelin suda tamamen erimesi için blender da kullanabilir.
Elde edilen suyu meyve sularının içerisinde katarak da tüketilebilir. Hafif, tolere edilebilir bir tada sahip olan meyve suyunun içimi ferah ve rahattır.
-Aloe veranın yaprağının içinden çıkarılan jel blendera konulup su eklenir. İyice çırpılır.
İçmeden önce lezzet katmak için bal ya da limon eklenebilir.

Bu suyu günde yarım çay bardağı kadar tüketilmeli ve her seferinde taze hazırlanmalıdır.

Genellikle güneş yanıklarının tedavisinde kullanılsa da meyve suyu şeklinde içilmesinin de pek çok faydası vardır.

Aloe Vera Suyunun Faydaları

Alkalik yapısıyla vücudunuz pH dengesini korur ve hastalıklara karşı direnç kazandırır.
Vücudun nem oranını arttırır. İçerdiği vitamin ve minarellerle önemli bir besin desteğidir.

Kalp sağlığı ve bağışıklık sistemi için çok faydalıdır
Kan şekeri seviyesini düşürür.
C vitamini kaynağıdır.
Karaciğer detoksunda önemli bir rol oynar ve karaciğeri destekler.
Sivilceleri azaltır. Akne tedavisinde kullanılır. Cildin yaşlanmasını önler.

Midedeki asit salgısını azaltır ve mide ekşimesine engel olur.
Mide ülseri için koruyucudur.
Sindirim sistemini destekler ve özellikle irritabl bağırsak sendromu tedavisine destek olarak tüketilir. Kabızlığı önler.

Diş plağını ve diş eti iltihabını azaltır.
Yapılan araştırmalar, aloe vera suyunun vücuda detoks etkisi yaptığını da ortaya koymuştur.
Aloe vera suyu, doğal bir arındırıcıdır. Vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar. Yemeklerden önce içilirse, yağ yakımına yardımcı oluyor, yeşil çaydan 100 kat daha etkilidir. Yemeklerden iki saat sonra alınırsa sindirimi kolaylaştırıyor.

-UYARI:

Aloe Veranın Zararları

Ciltte alerji: Bazı insanlar aloe veradaki bazı bileşenlere aşırı duyarlı olabilir. Aloe vera jelinin uzun süreli kullanımı iltihaplanma ve kurdeşen gibi cilt alerjilerine neden olabilir.
İshal: Fazla tüketildiğinde mide rahatsızlığı ve ishale yol açabilir. Bu yüzden her gün en fazla yarım çay bardağı tüketilmeli.

Düşük kan şekeri: Kan şekerini düşürmek için ilaç alan diyabetli kişiler, kan şekerini tehlikeli seviyelere düşürmemek için aloe vera alıyorlarsa dikkatli olmalıdırlar.

Böbrek problemleri, idrar ve dışkıda kan, düşük potasyum, kas güçsüzlüğü, kilo kaybı sorunlarına yol açabilir.

Hamileler de düşüğe yol açtığına ilişkin raporlar mevcuttur.

Yaşlılar: Laksatif etkisi kanda elektrolit dengesizliklere neden olabilir ve bunun sonucunda düzensiz kalp atışları ve halsizlik oluşabilir.

Ciddi yanıklar, derin kesikler ve cerrahi yaralar üzerinde aloe vera kullanımı iyileşme sürecini geciktirebilir. Doğrudan uygulanmamalı.

Bağırsak hastalıkları olanlar: Crohn hastalığı, ülseratif kolit ya da tıkanma gibi hastalıkları olanlar kullanmamalı.
Hemoroid hastaları, çok dikkatli kullanmalı. Günlük doz aşılmamalı.

Kan şekeri düzeyini etkileyebildiği için ameliyat öncesi ve sonrası nda kullanımı önerilmez. Ameliyattan iki hafta önce bırakılmalı.
Diyabet ilaçları (Metformin), sevofluran ilaçları, uyarıcı laksatifler, varfarin (Coumadin), diüretik ilaçları ile kullanılmamalı.