LOKMAN HEKİM

Şifalı Bitkiler

Sağlıklı Yaşam

Mineraller

Vitaminler

Hastalıklar

İlk Yardım

sifali bitkiler
- Sarı Yoğurt Otu -
Sarı Yoğurt Otu

Halk arasında yapışkan otu, sünnetlik otu, kaz otu, çoban süzeği, bere otu olarak bilinen yoğurt otu, kökboyasıgiller familyasına aittir.
Latince'de adı Galium Aparine’dır. Bu kelime, süt anlamına gelmektedir. Çok eski zamanlarda peynir yapmak için kullanıldığından dolayı bu isimle anılmaktadır.

Tarlalarda, çayırlarda ve çit kıyılarında bolca yetişir ve çiftçiler tarafından zararlı ot olarak bilinir. 60-160 cm boyundaki bitkinin yaprakları halka dizilişlidir. Uzunca saplı, yeşil-beyaz renkli çiçek şemsiyeleri vardır. Sapındaki tüylerin yardımı ile rahatça tırmanabilir.

Sarı çiçekli ve beyaz çiçekli olmak üzere iki türü vardır.

-Sarı Yoğurtotu genellikle yüksek rakımlı yerlerde yetişir. 30-60cm boyundaki bitki dik durur ve bal gibi kokan altın sarısı çiçekleri vardır. Çiçeklenen bitki yaz başı, temmuzda toplanır. Eğimli yerlerde ve yol kıyılarında sık rastlanan bitki, çiçeklenme zamanında daha çok yatay biçimde görülür. Alt mızrakları sarı kantarona benzer. Sarı tür daha nadir ve kıymetlidir, “hakiki yoğurt otu” olarak da bilinir.

- Beyaz çiçekli yoğurt otu daha yaygın ve erkencidir, bahar aylarında görülmeye başlar. Yaz ayları ve sıcaklar ile sezonu sona erer. Beyaz yoğurtotunun genç filizleri kış mevsiminde kar altında da bulunabilir. Hemen hemen Türki’yenin her il ve bölgesinde beyaz yoğurt otuna rastlamak mümkündür.
Üzerindeki ince tüyler ile diğer bitkilere yapışır. Bu özelliği ile yapışkan otu da denilir. Kırlık arazide gezinirken eteğe ya da pantolona yapışan bitki muhtemelen yoğurt otudur. 120 santime kadar uzayabildiği gibi çalılık ve yol kenarlarında sık şekilde görülür. Çiçek açma dönemlerinde genellikle yana doğru yatmaktadır.

-Bitkinin türlerinin hepside şifalı özellik açısından eşittir ve aynı biçimde kullanılır.
-Bitki kurutulup kullanılabilir, ancak taze kullanılması tavsiye edilir.

-Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Ağır bir hastalığın ardından toparlanmaya yardımcı olur. İltihap önleyicidir.

- Yoğurtotu çayı, böbrekleri, karaciğeri, pankreas ve dalağı hastalık yapıcı maddelerden arındırır. Karaciğer zar kısmında birikmiş toksinlerin atılmasına faydalıdır.

-İdrar söktürücüdür. İdrar tutukluğu, böbrek taşı ve kumu gibi şikayetlerde; idrar yolu enfeksiyonlarında kullanılır. İyi bir ödem ve toksik atıcıdır.

-Böbrek iltihaplarında, Yoğurtotu, Altınbaşak ve Sarı Ballıbaba ile eşit oranda katıldığında daha etkili çay elde edilmiş olur. Demlenerek elde edilen çay kahvaltıdan yarım saat önce yarım fincanı ve geri kalanı da gün boyunca yudumlanarak 14 gün süresince, ağır hastalarda günde 4 fincan olmak üzere içilir.
-Safra kesesi taşlarına faydalıdır.

-Lenf bezi hastalıklarında (lenf düğümü) çaydan her gün içilir. Lenf bezlerin büyümesiyle beraber oluşan lenf kanserinin tedavisinde de kullanılır. >

- Yoğurtotu çayı mide ve bağırsak nezlesine karşıda kullanılır. Fibrokistik, meme iltihabı ve bademcik iltihapları için kullanılır.

Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
-Yoğurtotu çayı içilerek yada gargara yapılarak dil kanserleri iyileştirilir. Özellikle kanser metastazını durdurmaya yardımcı olan en etkili bitkidir. Akabinde de lenf bezlerini temizler.

-Gırtlaktaki tümör ve kanserlerde, damakta oluşan düğümden dolayı olan ağrılarda, Yoğurtotu çayı içilir ve gargara yapılır. Ayrıca 300gr Aynısafa, 100gr Civanperçemi ve 100gr Isırganotu karışımlı kanser önleyici çay içilir. Yoğurtotu merhemi ile friksiyon yapılırsa ağrıları da dindirir

-Haşimatoda da destek tedavi ürünü olarak kullanılır.

Guatr
da demlenip soğutularak hazırlanan çayıyla gargara yapılr. Bu hali ile guatra bağlı ağrıları da hafifletici etkisi vardır.

-Taze özsuyu tereyağı ile karıştırılarak kanser ve çıbanların ve kanser türü deri hastalıklarının iyileşmesinde kullanılır.
-Dıştan kullanıldığında deri hastalıklarını, yaraları ve kan çıbanlarını iyileştirir. Merhemi yaraların çabuk iyileşmesini temin eder.

-Ses tellerine iyi gelir. Ses telleri aksaklığı (disfoni) mikrobikse gargara yapılarak iyileştirilir. Aftlara ve boğaz iltihaplarına da iyi gelir.

-Sedef, seboreik dermatit ve egzama gibi cilt sorunlarında oldukça etkidir. Ciltteki yaraları iyileştir

-Pürüzlü, sınırları belirgin, koyu lekeler biçimindeki deri hastalıklarında, taze yoğurtotu özsuyu, Aynısafa merhemi ile kullanılır.

Kan temizleyici özelliği vardır,. Kanı temizlemek için Aynısafa, Isırganotu ve Civanperçemi karışımından hazırlanan çayda içilir.
- Kansızlık soruna iyi gelir. Kan yapıcı olan hücrelerin sayısını arttırıp demir miktarını yükseltir.
Demir eksikliğine iyi gelir. Kanda trombosit miktarını dengeler.

- Cildi gençleştirir. Sarkık yüzleri gerdirmede ılık çayla yüz yıkanır. Taze yoğurt otunu kaynatıp suyu cilde sürülürse, cildi gerdirir ve kırışıklıkları giderir.

-Bitkinin sıkılarak elde edilen özsuyu da her gün hasta bölgeye sürülüp kuruması beklenilerek kullanılabilir.

-Dölyatağı (rahim) hastalıklarında ve zor doğumlarda, bitki kadınların yatağına konulursa kolaylaştırır. Çikolata kistine faydalıdır. 3-5 ay kadar kullanılmalıdır.

-Hemoroid için de kullanılabilir.

-Kremini bel ve boyun bölgelerine sürerek ağrıları giderilir. Romatizma ağrılarına iyi gelir. - Epilepsi, histeri, raks illeti sinirsel rahatsızlıklarda önerilir. Epilepsi hastalarını sakinleştirir. Uykusuzluk çekenlere faydalıdır.


- Kullanım Şekilleri -

Bitkinin yaprakları, tohumları ve çiçekleri kullanılır.
Tohumlar kahve gibi demlenerek tüketilebilir.

Çay: - Bir tatlı kaşığı dolusu bitki, bir fincan kaynar suda demlenir. Baş kısımları, yani taze sürgünler ve yapraklar kullanılır.

Gargara: - 1,5 su bardağı kadar suya, 1 tatlı kaşığı kadar yoğurt otu atıp, 6 dakika kaynatılır.

Ardından ılıyan suyu, sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce günde 2 defa gargara yaparak kullanın. Cilde sürülür Bu tarifi bir hafta boyunca her gün, bir haftadan sonra ise üç günde bire indirerek tekrar edilir.

Bu kür, Saraçoğlu'na göre eğer tiroit rahatsızlıkları için uygulanacak ise akşam kullanımlarında önce gargara, sonrasında ise kalan çayı içmek şeklinde olmalıdır. Taze bitki özsuyu: Taze bitki yıkanır ve ıslak durumda, mikserde sıkılır.

Merhem yapımı: Taze bitkinin özsuyu, oda sıcaklığındaki tereyağı ile iyice karıştırılır ve buzdolabında saklanır.

Yoğurt otu bitkisi ile soğuk demleme yapmak da mümkündür.
Bunun için 1 tutam taze ya da kurutulmuş ot bir kavanoza alınır ve üzerine 1 su bardağı su eklenir. Kavanoz kapatılır ve gece boyu buzdolabında saklanır.
Ertesi gün sürülerek tüketilir. Kalan suyuda aç karnına içilir .