LOKMAN HEKİM

Şifalı Bitkiler

Sağlıklı Yaşam

Mineraller

Vitaminler

Hastalıklar

İlk Yardım

sifali bitkiler
- Zencefil -
(Zengibar officinale)

Diger adları: Afrika zencefili - Kök zencefil - Siyah zencefil - Zencebil Latince adı: Zingiber officinale Ingilizce ad: Ginger Familyası: Zingiberaceae(Ginger)

Zencefil(Rhizoma Zingiberis); tropikal iklim karakterindeki coğrafi alanlarda yaşayan ve yetişen yumru köklü sarımtırak bir bitkidir. Bileşim: Zingiberen içerikli eterli uçucu yağı, acı maddeler, Gingerol ve Shogol. İçeriğindeki esansiyel yağın (taze rizomun % 1 ila 3'ü) çoğu seskuiterpenlerden oluşur, örneğin; (-)-zingiberen (% 70 kadar), (+)-ar-curcumen ß -sesquiphellandren (seskuifelandren), bisabolen ve farnesen. Monoterpenoidler eser miktarda bulunur ( ß -felladren, sineol, sitral). Zencefil (Zingiber officinale), zencefilgiller familyasından bir metreye kadar boylanabilen, ince-uzun yapraklı, sarı-kırmızı renklerde çiçekler açan bir bitkidir. Başta Çin olmak üzere, Hinistan, Endonzya, Vietnam, Japonya gibi tropik ya da yarı tropik iklimlerde yetişir.

Zencefil yumru, düğüm şeklinde bir birine geçmiş yuvarlaklar gibi görünen bir köke sahiptir. Bu kök yerin 15-25 cm altında bulunur. Kökün üzerindeki birbiri içine geçmiş hissi veren açık veya koyu halkalar su yüzeyinde yayılan dalgalar gibi yayılım gösterir. Kısımların kenarından yeşil yapraklar çıkar. Çiçekli bir bitkidir. Çiçekleri beyaz sarımtırak veya karışık yeşl de olabilir, toplu halde başaklar halinde açarlar. Pembe olduğu da vakidir(adalarda ki çeşitleri). 100 cm kadar yüksekliginde, kamis görünüsünde otsu bir bitkidir. Çok yıllıktır. Yaprakları mızrak gibisivri uçlu ve tarçın kokuludur.

Türkiye'de, hobi tarzında yetiştirme denemeleri yapılıyor olsa da aslında iklimine dayanabilecek bir bitki değildir. Zencefil özellikle Asya, Çin, Hindistan ve Arabistanda çokca tüketilen ve her çeşit bitkisel şifa uygulamalarında kullanılan bir bitki çeşididir. Kokusu hoş ve kuvvetli, tadı ise batıcıdır.


Etken Maddeleri:

Etkili oluşunun önemli nedelerinden birsi uçucu yağlarının olması ve yapısındaki fenol bileşikleridir(shogaols ve gingerols). Zencefilin kökünde nişasta, reçine ve uçucu yağ vardır. B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez ve lif açısından yüksek besin değerlerine sahiptir.

Taze zencefil, etken madde bakımından daha zengin; yüzde 80 su, yüzde 2 protein, yüzde 1 yağ, yüzde 12 nişasta, kalsiyum, fosfor, demir, özellikle B6 vitamini, B ve C vitamini magnezyum, fosfor, potasyum, manganez ve lif içeriyor. Kuru zencefilde su oranı yüzde 10.

Zencefilin Faydaları

Zencefilin antibakteriyel, antioksidatif, antiviral ve antitümör etkisi bulunuyor.

Antioksidan:

Zencefil, iyi bir antioksidan,(oksitleri temizler dışarıya atılmasına yardımcı olur) toksin atıcıdır. Zencefilin kimyasal bileşiminde bulunan -gingerol, -paradol ve zingeronun lipit peroksidasyonundan koruyarak antioksidan etki gösterdiği pek çok hayvan deneyi ile gösterilmiştir. In vitro olarak gerçekleştirilen doza bağımlı bir çalışmada, zencefilin OH, O2 ve ABTS+ serbest radikallerini süpürücü etkisi bulunduğu saptanmıştır. Zencefilin radyoprotektif etkisi de buna dayanmaktadır

Kanser

ABD'deki Michigan Üniversitesi'nde yapılan bir dizi araştırma, zencefilin yakın gelecekte kanser tedavisinde de kullanılabileceğini ortaya koydu. Araştırmalarda, toz haldeki zencefil suda eritilerek kanserli hücreye uygulandı. Zencefilin kanserli hücreyi öldürdüğü ve kanserli hücrelerin kemoterapiye karşı direnç kazanmasını önlediği görüldü. ABD'li uzmanlar, zencefilin, yumurtalık kanserinin tedavisinde kullanılabileceğini duyurdu

Sindirim Sistemi

Zencefil ile ilgili yapılan çalışmalar sonucunda tedavi maksatlı kullanılmasını destekleyen ve olumlu sonuç vermiştir. Araştırmaların önemli bir kısmını, bulantı ve kusmayla seyreden hastalıklar oluşturuyor. Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarına iyi geliyor. Ameliyat sonrası görülen bulantı ve kusmalar, kemoterapide; mide bulantılarının azalmada çok etkilidir. Londra’da St. Bartholomew hastanesinde yapılan bir klinik çalışmada, zencefilin hastaların anesteziden uyanınca gösterdikleri bulantı ve kusma belirtilerini antiemetik ilaçlardan daha çok önlediği ortaya çıktı.

Zencefilin insanlarda hastalık yapan çeşitli bakteriler ve mayalar üzerinde etkileri bulunduğu gösterilmiş. Etkili bulunduğu mikroorganizmalar içerisinde dikkati çeken, başlıca ülser etkenlerinden biri olan Helicobacteri pyloriye, bilhassa uçucu bileşenlerinin (gingeroller) çeşitli helikobakter tipleri üzerinde etkili olduğu tespit edilmiş. Zencefilin kaynatılması ile bu etkiler önemli ölçüde kaybolmuş.

Deniz ve taşıt tutmasında ortaya çıkan bulantı ve kusmalara, hamileliğe bağlı bulantı ve kusmalarda da etkili. Hamilelere günde 3 taze dilim (25 gr) zencefille demlenmiş çay ya da bu miktarın yemeklerine katılması önerilmektedir. Kolit gibi sindirim problemlerine karşı kullanıldığı biliniyor. İlaçların mide ve bağırsaklara yaptığı yan etkileri de giderebilir. Mide üşütmelerini giderir. Kabızlığa karşı kullanılabilir.

Sindirimi kolaylaştırır. Yemeğin daha iyi sindirilmesini sağladığından mide ve bağırsak gazı oluşmasını engellemekte etkilidir. Aşırı yenilen yemeklerden sonra ve özellikle et yemeklerinden sonra alınması uygundur. Sindirim sistemini rahatlatır. Karın ağrısını giderir. İştah açıcıdır, ishali keser. Zencefil yağının da hazmı kolaylaştırıcı ve gaz söktürücü etkisi vardır. Taze zencefil yemek hazmı kolaylaştırarak şişkinliğine iyi geliyor. Yatıştırıcıdır. Mide için ve kuvvet verici olarak, 10gr toz zencefil 500gr süzme bal ile karıştırılıp yenilir. Zencefilin, safra söktürücü etkisi nedeniyle de safra kesesi çıkarılmış hastalarda böbrek ağrısına benzer ağrılar görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda endişelenmeye gerek yok, zencefil kullanımı kesilince bu ağrı da kaybolur. Tabiİ safra taşı olan kişilerde de safra söktürücü etkisine bağlı olarak taşın kanala düşerek tıkanmasına yol açabileceği göz önüne alınmalıdır. Karaciğer tıkanıklılığı ve karaciğer üşütmelerinde kullanılır.

Kan Şekeri

Diabette kan şekerinin dengede tutulmasında etkili. Zayıflama tedavisinde kan şekerini dengede tutmakta olan etkisinden dolayı tok tutucu ve metabolizmanın yavaşlamasını engelleyici etkisi ile rahat kilo verimesini sağlıyor. Zencefil üzerinde yapılan hayvan deneylerinde diyabetik yapılmış sıçanlarda kan şekeri seviyesinin düştüğü gözlenmiş. Hayvanların şekerli gıdasına bir miktar zencefil ilave edildiğinde kan şekeri seviyesinin fazla oynamadığı, yükselmediği tespit edilmiş. Ama şeker hastalarının zencefil kullanırken kan şekeri seviyesini (kullanılan miktara bağlı) kontrol etmeleri yararlı olacaktır. Bir çalışmada zencefilin etkisini, şekeri glukoza dönüştüren enzimi baskılayarak gösterdiği (alfa glukozidaz enzimi inhibitörü), dolayısıyla kan şekerinde tehlike oluşturacak seviyede ani bir düşme sağlamayacağı bilgisi yer alıyor.


Solunum Sistemi

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılır. Zencefil, bronşit, soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıkların belirtilerini, baş ağrılarını azaltmak için tüm dünyada ısıtıcı ve yatıştırıcı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Zencefil bal ile karıştılarak etkili bir öksürük ilacı elde edilir.

Zencefil suyu, özellikle soğuk algınlığına yakalanılacağı zamanda sık sık içilmeli. Sünüs iltihabı ve balgam atılmasına yardım eder. Astımı önler. Nefes darlığı ve astımda bir miktar balın içine toz biber ve zencefil konur, amerikan bezine sürülüp göğüse sarılır. Sigaradan kaynaklanan öksürük, boğaz kuruluğu gibi rahatsızlıkları giderir. Balgam söktürücü özelliği vardır. Homeopatide;(benzeri benzer ile tedavi etme temeline dayanır)Zencefil kökünden elde edilen tentürün başta burun deliklerinin kuruması, öksürük, astım, romatizma, hazım rahatsızlıkları ve gırtlak ağrısına karşı etkili olduğu iddia edilmektedir. Homeopatide: Zencefil kökünden 20gr ince kıyıldıktan sonra bir şişeye konur ve üzerine 80ml %70;lik Alkol ilave edilerek 4-6hafta bekletilir. Sonra süzülerek Homeopatide; Zingiberismi ile anılan tentür elde edilir. Bu tentürden günde 3-5defa 10-15damla alınır.

Hastalığın belirtileri (semptom): 1) Mide ağır, sanki taş doluymuş gibi 2) Başa kan hücumu nedeniyle baş ağrısı ve migren 3) Baş ağırmış gibi hissedilmesi 4) Eğilince başın içi yere düşecekmiş gibi hissedilmesi 5) Astım ve gırtlak altı yanması 6) Burun kuru hissedilir ve tıkanıksa 7) Burunda kaşıntı olursa; bu gibi hallerde Zencefil tentürü kullanılır.

Taze zencefil; kuruluk ve ateşi, kurutulmuş zencefil soğuğu ve nemi tedavi etmek için kullanılır.


Beyin Sağlığı

Kan şekerinin dengede tutmaktaki etkisi ile, kanda beynin enerji kaynağı olan glikozu sürekli kullanılabilir halde, pozitif etkisi vardır. Beynin çalışması ve gücü üzerine etkilidir. Zihnin açılmasına, hafızanın güçlendirilmesine, beynin canlandırılmasına yardımcı olur. İleri yaşlarda görülen unutkanlık, dalgınlık gibi durumların oluşumunu geciktirici yönde etkili olmaktadır. Düzenli kullanıldığında zihinsel aktiviteyi artırdığı gözlenmiştir. Uykusuzluğa iyi gelir.


Ağrı Kesici

Zencefilin ağrıkesici özelliği vardır. Ağrıyı salgılayan kimyasalları azalttığı düşünülmektedir. Regl dönemi ağrılarını azaltmak içinde kullanılır. Baş ağrısı ve kas ağrısını gideici özelliği vardır. Diş ağrısını geçirir. Zencefil sirkede kaynatılıp bir yudum ağızda tutulur.Yemeklerde ve tatlılarda da kullanılan zencefil zamanla romatizmal hastalıklara çok iyi gelmektedir. Zencefil, havlıcan, şam fıstığı, bal yeteri kadar alınarak macun yapılır ve birer ceviz büyüklüğünde günde üç defa yutulursa bel, bacak ağrıları ve romatizmaya iyi gelir. Fıstıkla beraber yenilirse benzer etkiyi gösterir

Kalp ve Kan Dolaşımı

Zencefil, kan dolaşımını uyarır ve yüzeydeki kan damarlarının genişletip, kanın yüzeysel bölgelere daha rahat ulaşmasını sağlar. Zencefil kökü bu nedenle ilk önce terletir ve ateşi düşürüp rahatlatır.

Japonya’da Tukushime-Bunri Üniversitesine bağlı Eczacılık Fakültesi ve Kyoto Üniversitesi araştırıcıları zencefilin kalp kaslarını kuvvetlendirdiğini ve dolaşımı düzenlediğini bildirdiler. Uzun süre ve düzenli kullanılması sonucunda kandaki kolesterol seviyesinin azalması yönünde etkileri olduğu anlaşılmıştır. Hindistan’da Baroda Üniversitesi araştırmacıları, yaptıkları deneylerle zencefilin karaciğer ve kandaki kolesterolü azalttığı sonucuna vardılar. Japon bilim adamları zencefilin bileşiminde bulunan shopal’ün pıhtılaşmayı önlediğini buldular. Donmalarda, ısınmayan el ve ayakların ısıtılmasında kullanılır. Yüksek kan basıncını normalleştirir. Kanın pıhtılaşmasını engelleyici etkisi var. Antiseptik özelliği kanın temiz kalmasını sağlar, kalp ritminin düzene girmesini sağlar,


Çocuklarda

2 yaşın üstündeki çocuklarda baş ağrısı, mide bulantısı ve sindirim sistemi kramplarının tedavi edilmesi için kullanılabilinir.


Hamilelerde

Zencefil ayrıca gebelikte sabah görülen bulantı ve kusma gibi rahatsızlıklarda da kullanılır. 30 hamilede yapılan denemelerde hastalara her gün 1 gr. toz zencefil verildiğinde, semptomların azaldığı ve tamamen geçebildiği ortaya çıkmıştır. Hamilelikte alınan günlük 1 gr toz zencefil hamileliğin mide üzerindeki etkilerini büyük oranda iyileştirir ve hatta yok edebilir de. Zencefilin doğum sonrasında annenin emzirme döneminde, anne sütünü artırıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Afrodizyak etkisi vardır. Vücudun enerji ihtiyacını artırıcı özelliğinin yanısıra istek ve güç artırıcı özelliği vardır. Kaynatılarak içilir veya sürme olarak göze çekilirse gözün görme gücünü arttırır.

Zencefil, İngiltere'de besin takviyesi olarak kabul edilmiştir. Kışın salepin üzerine tarçın yerine zencefil serperek içilmesi yorgunluğu alır, sinir sistemini düzeltir. Taze zencefil kökünden yapılan turşu sofralara güzel bir çeşni olmanın yanında sindirime faydalı bir takviye olur. Satın alırken; taze zencefil kökleri alınmalı. Kuru, yumrulu olmalı. Yumuşak kısımları yada belirgin kokusu olmamalı. Serin ve kuru yerde saklanmalı. Buzdolabına konmamalı. Kabuğu çok sertse suyu sıkılmadan önce soyulmalıdır. Zencefili alırken taze kurutulmuş olmasına dikkat edilmeli. Bilinen güvenli aktardan tane zencefil olarak alınmalı. Evde pirinç veya bakır havanda çok kolay ezerek toz haline getirebilinir. Ayrıca marketlerde satılan taze zencefili de alıp kullanabilinir. Ancak kuru olanının kokusu ve etkisi daha yoğun! Zencefilin yaş ve taze olarak alınması tavsiye edilir.


Zencefilin KLullanım Şekilleri

Tentür kullanımı: D2’den D6’ya kadarki herhangi bir seyrelti kullanılabilir. Öncelikli kullanım alanları, mide zayıflığı, sindirim problemleri ve bronşiyal astımdır. Ayrıca, idrar tutukluğuna ve ekmekten kaynaklanan şişkinliklere karşı önerilebilir. Sürekli olarak veya ihtiyaçduyulduğunda, günde 2-3 kere, 10-15 damla, yarım yemekkaşığı ılık suya eklenerek alınır.


Soğuk Algınlığı İçin:

-Zencefilli Kekik Çayı: 1 -2 litre kadar suyu çaydanlıkta kaynatılır. Ocağın altını kapatılıp hemen 2 yemek kaşığı rendelenmiş zencefili ve 1 tatlı kaşığı kuru yaprak kekik ilave edip demlemeye bırakılır. Sıcak servis yapılır. Servis sırasında arzuya göre bal ilavesi yapılır. Özellikle soğuk algınlığı, mide rahatsızlıkları ve diyet sırasında içilebilir. Zencefil suyu özellikle soğuk algınlığına yakalanılacağı hissedilirse sık sık içilmeli. Yada 10gr zencefil, 5gr havlıcan, 5gr karanfil, 10gr tarçın karıştırılır. 1.5 kg suda bal veya növbet şekeri ile kaynatılır. Soğuduktan sonra içilir. Zencefil çaylarla birlikte alınabilir, özellikle yaş zencefil dilimlenerek fincan içerisine konmuş çayda bekletilir. Toz halindeki zencefil bal ile alınabilir. Ayrıca çay, bal, zencefil karışımı da oldukca etkili bir tiryaktır.

-Soğuk algınlığında, baş ağrılarında, veya grip gibi hastalıklarda= 2-3 dilim yaş zencefil veya 0.5 gr toz zencefil çay ve bal karışımına atılarak sıcak alınır. Bu seans günde 2-3 kere tekrarlanır. Bunlardan farklı olarak zencefil toz olarak 1 gramlık dozlarla doğrudan alınabilir(özellikle hamilelerde). Ameliyat sonrası ayılmalarda 0,5gr. - 2gr. arası zencefil+100 ml. sıcak su ile ile hazırlanan infüzyon oldukca faydalı sonuçlar verir. Yolculuğa çıkmadan 30 dakika önce ağza alınan 1 gr. zencefil araç tutmasını engeller. Bulantılar ve gaz şikayetlerinde= günlük "yiyeceklerle birlikte olmak koşuluyla" 2-4 gr arasında zencefil alınmalıdır. Eğer toz halinde alınacaksa 0.25-1 gr arasında toz 1.5-3.0 mL suyla (bu 30-90 damla demektir) karıştırılır. Mide Bulantılarına: 0,5gr. – 1gr. toz zencefil + 150 ml. kaynar su ile infüzyon hazırlanır, gerekli durumlarda günde 2 veya 3 kez tekrarlanır. Adet sancılarının giderilmesinde= günlük 1 gr toz zencefil alınabilir bu tos zencefil 20-30 damla suyla extrakt haline getirilir ve 3-4 defada tüketilir. İstenirse bal veya tatlı ile karıştırılabilir. Hazırladığınız zencefili 1 defada değilde günün değişik saatlerinde 2-3 defada tüketiniz.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin

Zencefilli Taze Limonata: Yazın soğuk limonatalarınıza ilave edebilir, kışın da taze zencefili demleyip çay olarak içebilirsiniz.

-1 yemek kaşığı rendelenmiş zencefili 1litre kaynamış suda 1 taşım kaynatın. Altını kapatıp 1 yemek kaşığı bal ilave edip karıştırın. Soğumaya bırakın. 1 adet limonu sıkıp bu karışıma karıştırdıktan sonra taze olarak için. Zencefilli limonata; bağışıklık sisteminiz zayıfladığında, kendinizi yorgun hissettiğinizde, soğuk algınlığı ve grip hallerinde önerilen içecektir. Zencefilli limonata sigara içenler, diyet yapanlar için de sağlıklı bir seçimdir.


UYARI:

Birçok yararlarına ilaveten bilinen ilaç yan etkileri olmadığını bilmek de önemlidir. Zencefil başka diğer besinlerle vücutta birbirini karşılıklı olarak etkilemez ve bütün şekilleriyle zencefilin alınması güvenlidir. Ancak, önerilen bazı tedbirler mevcuttur. Bunlar hamileliğin ilk iki ayından sonra zencefil almamak ve günde dört kez 250 mg dan fazla olmamak kaydıyla alınması ile ilgilidir. Hamilelikte zencefil kullanımı doktor gözetiminde olması daha uygundur. -Hamilelerin günlük olarak, 3 dilim zencefil den daha fazla miktarda tüketmemeleri tavsiye edilir. Yetişkinlerde zencefil tüketiminin günlük 4 gramı geçmemesi gerekir. Zencefilin aşırı dozda tüketilmesi halinde göğüste hafif yanma hissedilebiinir.(Yiyecekler genellikle %0.5 kadar zencefil içerir) Zencefili kesinlikle 2 (iki) yaşından küçük çocuklare verilmez.

Bir yetişkin ağırlığının 70 kg olarak alınıp, çocuklarda yetişkin ağırlığına göre doz düşürerek verilir. Örneğin 20 kg bir çocuk için hesap şöyle olmalıdır 70/20=3 bu durumda yetişkine hazırlanan doz 3 e bölünür ve kullanılır. Kan sulandırıcı ilaç alınıyorsa, ülser varsa kullanılmaz. Zencefilinde kan inceltici etkisi vardır. 6 yaş altı çocuklarda kullanılmaz. Safra kesesi taşı olan kişiler zencefil kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdırlar zira safra akımını artırdığı bilinmektedir.

Özellikle herhangi bir ilaçla olası olumsuz etkileşimin olmaması için dikkatli ve kontrollü kullanılması gerektiği unutulmamalıdır. Herhangi bir ameliyat söz konusu ise ameliyat olmadan önce zencefil kullanımı bırakılmalıdır. Zencefil ameliyatın ertesi günü, ameliyat sonrası bulantısını önlemek için alınabilir fakat trombositleri daha az yapışkan hale getirmeleri ve dolayısıyla kanama riskini artırması nedeniyle ameliyattan en az üç ila dört gün önce alınması durdurulmalıdır.

Zencefil Yağının Faydaları

Zencefil yağı, başta ara doku iltihapları, bademcik iltihapları, iştahsızlık, dermansızlık, hazım rahatsızlıkları (şişkinlik ve kabızlık) seyahat hastalıkları (kinesiya;vapur, gemi, araba, uçak, tren vb vasıtaların sebep olduğu kusma, bulantı, kırgınlık ve baş dönmesi gibi rahatsızlıkların) ve iktidarsızlığa karşı kullanılır.

*Dahili olarak kullanıldığında, gaz söktürücü özelliği vardır. Beden ve zihin gücünü artırıcı özelliği vardır. Kusmayı ve ishali önler. Karaciğer yetmezliğinde fayda sağlar. Felçli hastalıklarda kullanılır. Karın ağrılarını dindirir. Romatizmayı tedavi eder,

Saçlara parlaklık verir. Masaj yaparak uygulandığında, kan dolaşımını hızlandırır. KULLANIM ŞEKLİ: Günde 3 defa 1 çay bardağı suya veya şekere 2-3 damla damlatılarak alınır.

Zencefilin Diğer Kullanım Alanları

Tarçın kokusuna benzeyen özel kokulu zencefil, lezzet vermek amacıyla yemeklere, yemek soslarına rendelenerek ilave edilebilir. Taze zencefil rendelenir veya ince ince doğranır, isteğe bağlı olarak suda birkaç saat bekletilir ve daha sonra yemeğe servisten biraz önce eklenir. Tavuk, balık ve et yemeklerinde kullanılması sindirimi kolaylaştırır hem de farklı bir lezzet sunar.Zencefil; kek, kurabiye, pasta, bisküvi için de farklı bir lezzet kapısıdır. Egzotik kokusu ve tadıyla çorbalarınıza da ufak rendeler şeklinde ilave edebilirsiniz. Taze zencefilin reçel ve marmelatı yapılabildiği gibi reçel ve marmelatlara ilave edildiğinde de ayrı bir lezzet katar. Taze zencefil dilimleri ile kışın çay demleyebilir, yazın limonatasını yapabilirsiniz.

Kurutulup öğütülerek toz haline getirilmiş kökleri ve de rendelenmiş taze zencefil dilimleri ekmek, tatlı, pasta, bisküvilerin yapımında da kullanılır. Zencefil kökünden elde edilen toz veya eter yağı pasta, çorba, sulu yemekler, etli yemeklere aroma ve tat verici olarak katılır. Baharat: Özellikle zayıf ve sinirsel etkiye açık mideler için çok yararlı bir baharattır. Zencefilli taze limonata 1 yemek kaşığı rendelenmiş zencefili 1litre kaynamış suda 1 taşım kaynatın. Altını kapatıp 1 yemek kaşığı bal ilave edip karıştırın. Soğumaya bırakın. Yeni kesilmiş 1 adet limonu sıkıp bu karışıma karıştırdıktan sonra taze olarak için. Bağışıklık sisteminiz zayıfladığında, kendinizi yorgun hissettiğinizde, soğuk algınlığı ve grip hallerinde sık önerdiğim bir içecektir. Limonunu içmeden hemen önce taze yeni sıkılmış olarak ilave etmeniz etkinliği açısından önemlidir. Zencefilli limonata sigara içenler, diyet yapanlar için de sağlıklı bir seçimdir.

Zencefilli kekik çayı: 1-2 litre kadar suyu çaydanlıkta kaynatın. Ocağın altını kapadıktan hemen sonra 2 yemek kaşığı rendelenmiş zencefili ve 1 tatlı kaşığı kuru yaprak kekiği ilave edip demlemeye bırakın. Sıcak servis yapın. Servis sırasında arzuya göre bal ilavesi yapın. Özellikle soğuk algınlığı, mide rahatsızlıkları ve diyet sırasında içilebilir. Zencefilli komposto (4 porsiyon) 3 yemek kaşığı kuru üzümü 1 litre su da kaynatın. - Kaynayıp üzümler şişince üzerine 1 adet dilimlenmiş taze elma ve 5-6 dilim zencefil ilave edip, pişirmeye devam edin. Kaynayınca ateşten alıp isteğe göre bal ilave edilir.